Peak Fietskrat

Door letatcest op maandag 26 mei 2014 13:17 - Reacties (25)
Categorieën: klimaat, observaties, technologie, Views: 8.294

Of de fixie als openbareruimteredder

Spatbordloos en soms zelfs remloos (dan zijn het ineens doortrappers of ‘fixies’) racen hipster-achtige typetjes samen met de kidults (oudere-jongere variant van de hipster) met net iets te hoge snelheid door de stad. Op hun rug een tas van één of ander in vergetelheid geraakt rugzakmerk.

Daar word ik blij van. Erg blij zelfs. Al zorgt de hipster-achtige vaak vanuit een verkeerde nostalgie voor de terugkomst van onzinnige gebruiksvoorwerpen, dit fietskratloze vervoermiddel is daar zeker niet één van.

Het fietskrat, ruimtevreter in elk fietsenrek (‘Dan moeten ze maar grotere fietsenrekken bouwen!’ ‘Van welke ruimte,’ vraag ik dan). Jaren terug ingevoerd door de voorloper van de hipster. Heel lang heeft het geduurd, maar ineens, zo’n zeven jaar geleden, werd het ding normaler. Nu is er rond veel openbare gelegenheden geen enkel plekje meer te vinden waar die zware krengen niet om de schaarse ruimte vechten.
http://tweakers.net/ext/f/3HK6mRgiyS4MVcx0UpM9hVwt/medium.jpg
Maar er gloort hoop! Peak Fietskrat is al bijna in zicht! De voorlopers, de stoere jonge mensen uit het verleden die ooit het fietskrat introduceerden, zijn niet meer. Hun vervanging: magere, met allerlei textielsoorten behangen jong-volwassenen die zo’n belemmering in de bewegingsvrijheid met geen mogelijkheid kunnen verdragen.

Zoals ik net al zei, peak fietskrat zal wellicht nog even op zich laten wachten, al kan het ineens snel gaan met het verdwijnen van een trend.

Waarom denk ik dat we tegen het hoogtepunt aanlopen? Die verklaring is vrij simpel: toen de eerste racefietsframes al meer dan negen jaar geleden omgebouwd werden tot fixies, ofwel fietsen-zonder-rem-maar-met-vastzittend-tandwiel-waardoor-je-anders-moet-leren-remmen, waren het dingen voor een soort van fiets-elite, mensen die heel graag gek doen met hun tweewieler.

Nu enkele jaren verder zien we al een tijd mensen nep-fixies bouwen of ze zelfs gewoon kopen. Het zal niet lang meer duren of een minder sportieve variant met lichte spatborden en wellicht iets minder ver voorovergebogen zit zal het daglicht zien en de ‘normalere’ stadsfietser wil ook zo’n ding.

Dus, rugzak/tasmakers: zoek uw oude ontwerpen maar weer op, maak ze desnoods iets ergonomischer dan 25 jaar geleden en voor je het weet is er weer ruimte in het fietsenrek!

EDIT: voor alle duidelijkheid, ik ben voor de fiets en (tenzij echt noodzakelijk) tegen alles waar een verbrandingsmotor in zit* (zeker in de stad). Maar om de stad nog leefbaarder te maken, is volgens mij ook een soort van sociaal gedrag tussen fietsers nodig. Dit verhaaltje is echter bedoeld als een soort van satire; een grapje. Wellicht zelfs een soort van spiegel.

* en ja, uiteraard is me bekend dat de wereld vooralsnog draait op koolstofhoudende brandstoffen en dat het helaas een utopie is dat we daar snel vanaf zijn, althans zoals de *kuch* wereldleiding zich nu opstelt

Volgende: Facebook: stats on positive and negative posts 06-'14 Facebook: stats on positive and negative posts
Volgende: Barista 05-'14 Barista

Reacties


Door Tweakers user sebastius, maandag 26 mei 2014 13:25

Nou die fixies lijken me levensgevaarlijk!

Overigens snapte ik je blog niet helemaal tot ik me realiseerde dat 'Peak Fietskrat' niet een nieuw handig type fietskrat is, maar de piek van de Fietskrat-hype.

Door Tweakers user letatcest, maandag 26 mei 2014 13:28

Ah ja, wellicht iets te veel op Amsterdam gericht ;) Maar Fixies zijn niet veilig, dat klopt. Daarom ook de één-na-laatste alinea. Maar om nou ook nog eens belerend te gaan doen...

Door Tweakers user Wortelsoep, maandag 26 mei 2014 13:42

Ja van mij mogen ze ook oprotten met die kutkratten, die asoyuppen bezetten per saldo 3 plekken in een fietsenrek. En die kratten worden vervolgens bijna nooit gebruikt. Als je dan zoveel bagage denkt te moeten meenemen, neem dan een paar goede fietstassen, die kunnen tenminste nog een beetje naar binnen worden geduwd in een fietsenrek zodat niemand er last van heeft. Maar ja, fietstassen zijn niet hip he en dat blijft de belangrijkste overweging.

Door Tweakers user Boogie, maandag 26 mei 2014 14:11

Als niet hippe nerd gaat practisch nut natuurlijk boven hip zijn; daarom heb ik ook een rieten fietsmand op mijn overigens verder nogal nihilistische fiets.
Sparta Styler (Fietsplan van de baas)

Ok, mensen kijken vreemd dat je als volwassen vent met een rieten mand door de supermarkt loopt; maar ik lach ze allemaal uit; ik hang mijn mandje aan mijn stuur en rij weg. Bovendien, zonder mand past hij in het kleinste gaatje in het fietsenrek en toch kan ik genoeg meenemen als dat nodig is. Bovendien veert een mand en rammelt bij niet.

[Reactie gewijzigd op maandag 26 mei 2014 14:13]


Door Tweakers user letatcest, maandag 26 mei 2014 14:19

Ik ben erg voor afneembare manden/kratten en permanente fietstassen.

Eigenlijk is iedereen die een vast krat gebruikt, nogal met zijn of haar eigen individu bezig en weinig sociaal, wat je wel een beetje moet zijn als je hutjemutje in een stad dicht op elkaar woont met weinig ruimte.

Het laat goed zien hoe uberindividualistisch alles is en geeft ook aan dat als iemand een keer iets 'voor de samenleving' doet, dat deze personen gehyped worden met: 'Look what this guy did for this old lady!' (of vul maar wat voor hyperbool met een mens-type en een hulpvraag in)

Door Tweakers user mux, maandag 26 mei 2014 14:27

Achja, zoveelste modevlaag in fietswereld. Marges gaan omlaag, dus fabrikanten grijpen iedere hype aan en cashen er zo lang mogelijk op in.

In de praktijk is het niet zo heel erg hinderlijk. Mensen die daadwerkelijk een fiets gebruiken merken binnen 2km dat het voor geen meter fietst en verkopen hem aan een modehipster die er eens per maand eens op uit trekt met de krat. Daardoor blijft het aantal fietskratten in rekken nog best beperkt.

Door Tweakers user himlims_, maandag 26 mei 2014 14:37

begrijp ik het nu goed? eigenlijk wil je ook zo'n fiets?

Door Tweakers user letatcest, maandag 26 mei 2014 14:44

@himlims_ ik hoop dat het niet zo overkomt, dan klopt er iets niet namelijk!

@mux was dat maar zo... Althans, waar ik woon is het een ware plaag.

Door Tweakers user Zanbee, maandag 26 mei 2014 15:40

Ik zelf zie het probleem met fietskratten niet. Op de fiets van mijn vrouw zit zo'n ding en die word dagelijks gebuikt. We hebben geen auto en alle boodschappen worden met de fiets gehaald.

Ja het neemt iets meer ruimte in het fietsenrek in beslag maar de krat is smaller dan het stuur dus dat valt erg mee. Daarbij zit de krat boven het voorwiel waar bij een kratloze fiets loze ruimte zit.

En wat het fietsten betreft ik rij regelmatig met acht 2 liter flessen frisdrank er in en mits de lading niet kan bewegen is er geen enkel probleem. Als je afhankelijk bent van een fiets is de extra ruimte mooi meegenomen en ik maak er zeer regelmatig gebruik van.

Door Tweakers user letatcest, maandag 26 mei 2014 15:58

Wat ik net al zei: dit is vooral vanuit een situatie beschreven waarin de ruimte zeer beperkt is. Veel mensen in Amsterdam roepen dat de fietsenrekken maar groter moeten, maar daar is geen ruimte voor (of je moet de hele stop als rek gaan beschouwen).

Bij mij thuis staan er vaak 2 met krat óf met brede bagagedrager voorop in het rek en dan passen er ineens tussen de 2 en 3 fietsen mínder in het rek.

Begrijp me goed: ik ben niet tegen vervoer van spullen op de fiets en zeer voor minder auto's in de stad, maar het fietskrat is gewoon vrij asociaal in een volle stad. Een fietstas zou al een hoop ellende oplossen (maar da's niet hip genoeg of zo)

Daarbij komt dat die zware kratten voorop vooral in de winter linke soep zijn met gladde wegen, etc.

Het is toch altijd weer interessant als je kinderen van rond de 5 jaar ziet fietsen met helm én krat voorop... dan denk ik: volgens mij is het 10 keer veiliger zonder helm en zonder krat dan met helm en met krat....

Door lithoijen, maandag 26 mei 2014 16:21

Een fiets met krat neemt nog steeds veel minder ruimte in als 1 auto. Wat dat betreft zouden ze gewoon wat parkeer plaatsen moeten omvormen tot fietsenrek.

En ik snap de logica wel van een krat voor op de fiets. De gewichtsverdeling is gewoon beter verdeeld over voor en achterwiel en je hebt ook nog een eventuele pakkendrager voor extra bagage of bijrijder. Het is niet voor niks dat de klassieke transportfiets zo'n rek aan de voorzijde heeft.

De fietskratten maken een bestaand probleem alleen extra duidelijk, een tekort aan fietsparkeerruimte. Lijk in iedere stad een structueel probleem te zijn, zeker op stations en dergelijke. Hier zou gewoon extra ruimte voor gereserveerd moeten worden, maar ja dat levert minder op als bouwgrond voor winkels of woningen.

Door Tweakers user YopY, maandag 26 mei 2014 16:27

Dat ze ruimte innemen heb ik (vooralsnog) niet zoveel moeite mee / last van; wat ik grappiger vind is dat je van die magere tieners hebt die op een veel te grote fiets (met zwaar fietskrat en soms een handtas ofzo daarin) over de fietspaden zwabberen, en maar met moeite hun fiets op gang en onder bedwang houden.

Zijn die 'fixies' overigens wel legaal? Ze hebben immers geen goede rem, wat de berijder en de medeweggebruiker onnodig in gevaar brengt.

Door Tweakers user letatcest, maandag 26 mei 2014 18:01

YopY schreef op maandag 26 mei 2014 @ 16:27:
Dat ze ruimte innemen heb ik (vooralsnog) niet zoveel moeite mee / last van; wat ik grappiger vind is dat je van die magere tieners hebt die op een veel te grote fiets (met zwaar fietskrat en soms een handtas ofzo daarin) over de fietspaden zwabberen, en maar met moeite hun fiets op gang en onder bedwang houden.

Zijn die 'fixies' overigens wel legaal? Ze hebben immers geen goede rem, wat de berijder en de medeweggebruiker onnodig in gevaar brengt.
Fixies zijn volgens mij niet echt legaal, maar afaik rijdt vrijwel niemand op die dingen. Ze zien er alleen zo uit.

@lithoijen volgens mij zorgt de plaatsing van het krat juist voor instabiliteit. Een bak, zoals bij een bakfiets, heeft dat probleem niet.

Door Tweakers user Robkazoe, maandag 26 mei 2014 18:14

Ik, een Krathufter, meld zich. Op mijn fiets zit een paars AH krat die vroeger bij het thuisbezorgen gebruikt werd. Dat ding is HUGE en dat heeft een voordeel. Er passen namelijk qua oppervlakte één heel krat pils in + nog drie flessen cola (1,5 liter). Lekker groot en lekker breed zodat ik mensen als letatcest kan irriteren. Net als Zanbee heb ik geen auto tot mijn beschikking omdat dit asociaal duur is om in Nederland een auto te bezitten terwijl je er maar een paar kilometer per jaar mee rijdt.

Lopen is geen optie want dan ben ik 15 minuten onderweg. En als je dan naast een krat pils ook nog een volle boodschappentas hebt, dan ben je gesloopt als je thuis bent. Dus fietsen is de enige optie en dan kun je met het krat in één keer 4x zoveel meenemen en is het groener dan met zo'n auto te crossen. Nadelen zitten er ook aan want mijn wielen zijn al breed (= zwaarder trappen) en met zo'n groot krat voorop met windkracht 5 tegen wordt je ook niet heel erg gelukkig van. En de fietsenrekken zijn inderdaad niet praktisch. Dus zet ik hem altijd tegen een lantarenpaal of boom aan en gooi ik mijn kettingslot eromheen.

Kans dat ik daadwerkelijk letatcest kan irriteren is overigens niet zo heel groot. Ik woon niet in Amsterdam. En bedankt dat je mij een hipster noemt. Maar het is zoals je kunt lezen vooral praktisch als je geen auto hebt. Dus tenzij jij mijn boodschappen gaat halen, laat ik hem er lekker op zitten. :P

Door Tweakers user DieAnder, dinsdag 27 mei 2014 01:58

letatcest schreef op maandag 26 mei 2014 @ 13:28:
Ah ja, wellicht iets te veel op Amsterdam gericht ;)
Dat kan toch niet, 'te veel op Amsterdam gericht'? Waar moet je je dan op richten? De provincie?

Door KratKnakker, dinsdag 27 mei 2014 08:51

Bij het gros van de zwabberende kratfietsers hangt het gewicht van het krat (+inhoud) aan het stuur. Ga daarmee maar eens stilstaan en zet dan je stuur dwars..
Bij de betere kratfietsen zit het krat aan het frame vast. Het is alleen even wennen, als je krat rechtdoor lijkt te gaan als je afslaat.

Door Tweakers user Kaasplank, dinsdag 27 mei 2014 10:08

Ik zie hier voornamelijk jongeren die nog niet legaal mogen drinken met een leeggehaald grolsch kratje voorop rond fietsen. Niet dat ik er last van heb. Ik fiets amper en als ik fiets kom ik niet in drukke fietsenstallingen.

Overigens mogen die fixie malloten een flink eind opsodemieteren. Als je mij aanrijdt omdat je meent hip te zijn op je remloze fiets dan vouw ik dat ding extragratis voor je ook nog eens om een lantaarnpaal.

Door Tweakers user Poepkonijn, dinsdag 27 mei 2014 10:40

Achja, zoals zoveel reacties hierboven: geen auto, wel twee fietsen met een transportrek/krat. Verdomd handig dat het is om boodschappen mee te doen. Ik zou niet anders willen. Sterker nog, tis sneller dan met de auto!

Door Tweakers user letatcest, dinsdag 27 mei 2014 10:59

Kaasplank schreef op dinsdag 27 mei 2014 @ 10:08:
(...)
Overigens mogen die fixie malloten een flink eind opsodemieteren. Als je mij aanrijdt omdat je meent hip te zijn op je remloze fiets dan vouw ik dat ding extragratis voor je ook nog eens om een lantaarnpaal.
en dan even mijzelf quoten (een-na-laatste alinea) :
Nu enkele jaren verder zien we al een tijd mensen nep-fixies (lees: MET remmen) bouwen of ze zelfs gewoon kopen. Het zal niet lang meer duren of een minder sportieve variant met lichte spatborden en wellicht iets minder ver voorovergebogen zit zal het daglicht zien en de ‘normalere’ stadsfietser wil ook zo’n ding.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 27 mei 2014 11:00]Door Tweakers user letatcest, dinsdag 27 mei 2014 12:27

PRECIES dat!

Grappig is dat Heineken (toen de kratjes nog geel waren) ooit een dergelijk systeem had voor kratjes bier achterop. Iets van 20 jaar terug of zo ;)

Alsof ik ooit met die mensen gepraat heb.. maar ja, ik ben niet bepaald een ondernemer om dat soort dingen ook werkelijkheid te laten worden...

Door Tweakers user Case-study, dinsdag 27 mei 2014 12:40

Ik zit als "dorpeling", werkzaam in een stad 70 km verderop, al wat jaartjes vastgeroest in mijn koe(kblik) op LPG3, maar als gewezen allesfietser (school 10 km verderop, krantenwijk en 60 kg oud papier (in de tijd dat ik dat zelf nog niet woog) verdeeld over voor en achtertassen naar de oud-papierhandel aan de andere kant van het "dorp" en ook fiets-kampeervakanties met terugtrapremmer met 1 verzet, 100km+/dag) (en met die bepakking opgevoerde snorfietsjes inhalen) denk ik dat een geoefende, jongvolwassen stadsfietser prima kan remmen op een fixie, en weet ik zéker dat dat net zo goed of zelfs beter remt dan de gemiddelde "racefiets" of "mountainbike" met versleten remblokjes in de regen..
in ons "dorp" (Zaandam) is gelukkig nog plek voor onze driewielige bakfiets, gezien de lange tweewielige bakfietsen hier nog gewoon naast elkaar het verkeer ophouden (tot ze mij tegemoetkomen O-) ) hoeveel kratten (cola) wou je mee?

Door Tweakers user Nedra, dinsdag 27 mei 2014 14:12

ha, ik rij ook op zo een minimalistisch ding rond. Heb wel een nieuwe rugzak nodig, nog tips? :P

Door Tweakers user Demo, dinsdag 27 mei 2014 16:54

DieAnder schreef op dinsdag 27 mei 2014 @ 01:58:
[...]

Dat kan toch niet, 'te veel op Amsterdam gericht'? Waar moet je je dan op richten? De provincie?
In tegenstelling tot het geocentrisme en heliocentrisme, is de gemiddelde Amsterdammer 'damcentrisch' ingesteld. Amsterdam is het middelpunt van de aarde, alles voorbij Muiden en Abcoude is "de provincie" en als ze Utrecht voorbij zijn, zijn ze in het buitenland.

Ontopic: ik kom liever een geoefende fixie-rijder tegen, dan een of andere bellende studente op een afgetrapte stationsfiets waarvan de bijna doorgeroeste ketting er zo slap bij hangt dat het bij een noodstop een seconde duurt voordat het remt en de kans groot is dat de ketting dan breekt of van een tandwiel af springt. Ik heb eigenlijk nooit bijna-aanvaringen met fixie-rijders als ik door de stad fiets, maar word constant afgesneden door studenten, bejaarden en moeders-met-kinderen... Waarbij ik desondanks vind dat je gewoon een rem op je fiets moet bouwen, mijn fixie heeft er zelfs twee :)

Door Tweakers user letatcest, dinsdag 27 mei 2014 17:15

Maar vandaag, wederom groot op de voorpagina van het Parool:

"Hightech nodig tegen fietschaos"

Op middenpagina:

"Veel te veel fietsen, veel te weinig plek"

Blendle

Parool p10 p11

[Reactie gewijzigd op dinsdag 27 mei 2014 17:17]


Reageren is niet meer mogelijk