Wat je moet weten over de Bitcoin Cash-fork

Door letatcest op dinsdag 1 augustus 2017 09:41 - Reacties (8)
Categorieën: computers, technologie, Views: 7.671

Zit je ‘in’ Bitcoin (BTC), dan heb je misschien stress over de komende hard fork geïnitieerd door Bitmain, een maker van zogenaamde ASICs (application specific integrated chip) en tevens bezitter van een grote mining-pool. De munt die na de hard fork ontstaat, heet Bitcoin Cash of BCC. Voorheen heette het initiatief overigens Bitcoin ABC, extra handig voor de verwarring.

Op moment van schrijven is de werkelijke ondersteuning voor de hard fork overigens klein. De enige miningpool die BCC nu ondersteunt, is de ViaBTC BCC-pool en die heeft een hashrate die niet boven de 0,26 procent van het totale netwerk uitkomt. Viel deze hele zaak niet samen met de eerder aangekondigde soft fork UASF (user activated soft fork), dan was deze fork waarschijnlijk over het hoofd gezien.

Waarom?
De reden dat Bitmain hiermee begon was dat het bedrijf het niet eens was met de koers die bepaald werd door het grootste deel van de ontwikkelaars, mining pools en exchanges met de zogenaamde New York Agreement. Deze verandering had betrekking op een verandering in de Bitcoin-code, namelijk de stap richting SegWit (Segregated Witness) en eind van het jaar de verdubbeling van de grootte van de blokken in de blockchain (van 1 naar 2 megabyte). Daarom besloot Bitmain naar een versie van Bitcoin zonder SegWit te gaan, maar met blokken die maximaal 8MB groot zijn.


Bitcoin Cash-waarde in Bitcoin om 14:01 uur op 31 juli 2017

Op het moment van schrijven is één BCC 0,1 BTC waard in de zogenaamde Futures-markt op ViaBTC. Dit betekent dat de waarde waarop door investeerders gegokt wordt, op dit moment 10 procent is van die van een bitcoin. Wat gaat er dan gebeuren met de waarde van een bitcoin als BCC op 1 augustus 14:20 Centraal Europese tijd gesplit wordt? Dat weet niemand.

Ook is de werkelijke ondersteuning voor BCC nu nog heel laag en ondanks dat Bitmain iets heeft verzonnen om de moeilijkheidsgraad van het vinden van een blok softwarematig aan te passen, kan dit pas nadat één blok op de nu ontstane blockchain van BCC gedolven is. Dat kan dus wel even duren.

‘Ik wil Bicoin én Bitcoin Cash!1!!’
Oké, je hebt bitcoins en wil ook BCC! Dat kan toch? Ja dat kan! De voorgaande uitleg was even nodig. Saai, misschien, maar dan heb je pech.

Ik ga er vanuit dat je bitcoins óf op een eigen wallet hebt staan óf op een online wallet/exchange. Als je bitcoins op een eigen (hardware)wallet hebt staan, dan zit je in principe goed. Maar het is (nog) wel een gecompliceerd verhaal om later BCC in een BCC-wallet te krijgen. Het zou kunnen dat bepaalde wallets een optie krijgen om met een simpel schuifje te switchen tussen de blockchains, maar vooralsnog is dat niet zo.

Als je je coins op een exchange hebt staan, dan moet je echt even checken hoe het met hun ideeën rond de hard fork staat. Een heel bekende en voor velen goed toegankelijke exchange als Coinbase doet niet mee aan een split en geeft hun klanten ook geen BCC. Ze leggen overigens wel netjes uit dat je je bitcoins het beste op een normale wallet kunt zetten als je wel eventueel wil profiteren in de toekomst.

Sommige andere exchanges doen wel mee, maar zijn nog wat vaag over de hoeveelheid BCC je zou krijgen ten opzichte van het aantal BTC dat je bij de betreffende exchange hebt staan. Grote bekende Kraken doet in ieder geval wel mee. Het Nederlandse BL3P (van Bitonic) ondersteunt BCC in eerste instantie niet, maar volgt de ontwikkelingen wel. Net als meerdere exchanges zal het een snapshot maken van alle gebruikers en die in de toekomst eventueel BCC toekennen, maar als je er direct gebruik van wil maken adviseren ook zij het eerst op een eigen wallet te zetten. Voor een volledige lijst, zie ook 99bitcoins.com.

Oké, ik gooi het in een wallet en dan?
Er zijn verschillende wallets, maar de bekendste zijn wellicht Bitcoin QT en Electrum. Bitcoin QT wordt vooral door mensen gebruikt die een full node willen zijn en je moet er dus de hele Bitcoin-blockchain voor downloaden. Niet handig als je snel een eigen wallet wil gebruiken.

Een zogenaamde light wallet bespaart een hoop tijd, zoals Electrum. De ontwikkelaars van Electrum hebben een uitgebreide uitleg neergezet op hun site over hoe BCC te claimen in de toekomst.
De enige manier om je BCC’s te claimen is namelijk door de privésleutel of je seed te importeren in een BCC-wallet. Maar zoals altijd: doe dit niet zomaar. Denk. Na. En lees.

Vanuit Electrum kun je je de seed of ‘zaad’ inzien via het Wallet of Portemonnee-menu. Via datzelfde menu kun je je privésleutels of private keys exporteren. Op die manier kan iedereen die de sleutels ziet je bitcoins stelen.

Dus eerst: verplaats je bitcoins na de fork (1 augustus 2017, 14:20 uur Nederlandse tijd, maar wacht daar sowieso nog een x aantal uur of dag mee zodat het eerste blok van de BCC-chain gedolven is) naar een BCC-portemonnee. Doe dit nadat je al je bitcoins vanuit je wallet hebt verplaatst naar een NIEUWE wallet. Helemaal nieuw aangemaakt, bij Electrum gewoon ‘nieuw/herstel’ om een nieuwe wallet aan te maken met een nieuwe naam.

Pas als al je bitcoins op je nieuwe wallet staan én je 100 procent zeker weet dat je bitcoins in je nieuwe wallet zitten, dan is het balletje naast je transactie groen (dat kan meerdere uren duren, zeker als het druk is!).

Als dit allemaal gebeurd is, kun je het liefst op een andere computer de seed of de private keys importeren in je BCC-wallet.

Scam Galore
Uiteraard proberen minder lieve mensen hier een slaatje uit te slaan. Er worden verschillende BTC-to-BCC-converters aangeboden. Dit zijn scams. Trap er niet in. Samenvattend: zet je bitcoins op een vertrouwde exchange die beide coins gaat ondersteunen (minder veilige optie, maar misschien wel makkelijker) of doe de Electrum-truc.

Maar bij alles: maak backups van je wallet.dat-bestand(en), schrijf je seeds op, bewaar alles offline en stop het in een kluis.

Dan nog een laatste advies: als je alles zelf in de hand wil houden en er niet zo veel ervaring mee hebt, probeer dan eerst met kleine hoeveelheden. Zet 0.001, of ongeveer 2,50 euro, in een nieuwe wallet en test hiermee je acties die je moet ondernemen met seeds en private keys. Ging dat allemaal goed? Veilig gevoel? Ga dan aan het grote werk. En hou in je achterhoofd: als het druk is, kan het soms echt lang duren voor een transactie doorgekomen is. En echt lang kan in de uren lopen, soms zelfs dagen, als je transactiefee te laag is (check bij Bitcoinfees hoe lang het duurt bij een bepaalde hoeveelheid Satoshi’s).

Nog één ding
[update 1 augustus, 8:56] Ik krijg vragen over de blockchain en hoe het kan dat je transacties in de BCC-blockchain blijven bestaan als je je bitcoins in de BTC-blockhain verplaatst (bijvoorbeeld door ze naar een andere Electrum-wallet te sturen na de split). Dat komt doordat alle eerdere transacties op de oude Bitcoin-blockchain plaatsvonden en al die transacties staan dus ook in de BCC-blockchain. Zonder in details te treden: Bitcoin Cash heeft een beveiliging ingebouwd zodat transacties die op de normale Bitcoin-blockchain plaatsvinden, niet ook in het begin op de BCC-chain worden opgenomen. Hierdoor blijven je private keys en de daaraan gekoppelde transacties uit het verleden bestaan.

Dit artikel verscheen een dag eerder op mijn hoofd-blog, maar het leek me meer iets voor een Tweakblog ;)

Volgende: AstroPlant Hackathon - Podcast 11-'17 AstroPlant Hackathon - Podcast
Volgende: Legacy apps op Ubuntu Phone met Nexus 4 08-'16 Legacy apps op Ubuntu Phone met Nexus 4

Reacties


Door Tweakers user I_IBlackI_I, dinsdag 1 augustus 2017 17:24

Kleine toevoeging, Bitcoin-cash wordt door de exchanges en een groot deel van de community BCH genoemd, niet BCC. BCC was namelijk al in gebruik door bitconnectcoin

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 augustus 2017 17:35]


Door Tweakers user letatcest, dinsdag 1 augustus 2017 17:36

I_IBlackI_I schreef op dinsdag 1 augustus 2017 @ 17:24:
Kleine toevoeging, Bitcoin-cash wordt door de exchanges en een groot deel van de community BCH genoemd, niet BCC. BCC was namelijk al in gebruik door Bitcoin-connect
Dat dacht ik ook maar op de BCC-site zelf:
Fork Date: 2017-08-01
Recommended ticker symbol: BCC

Daarom heb ik toch BCC aangehouden (al gebruikt Kraken weer BCH, maar goed)

Dit is trouwens de officiële site van Bitcoin Cash:
https://www.bitcoincash.org/

met ook links naar ECHTE wallets, geen scams (afaik natuurlijk ;) )

Door Tweakers user Crotchy, woensdag 2 augustus 2017 00:10

Ik zie zelfs niks in BCC, vreselijk slecht plan om de macht bij bitmain neer te leggen.
Echter, ik begrijp het waarschijnlijk verkeerd, maar komt het erop neer dat ik met mijn bitcoins, BCC kan claimen, zonder daadwerkelijk mijn echte bitcoins kwijt te raken? (En mogelijk dus zelfs de BCC vervolgens verkopen om meer bitcoin te krijgen?)

Door Tweakers user letatcest, woensdag 2 augustus 2017 09:33

Crotchy schreef op woensdag 2 augustus 2017 @ 00:10:
Ik zie zelfs niks in BCC, vreselijk slecht plan om de macht bij bitmain neer te leggen.
Echter, ik begrijp het waarschijnlijk verkeerd, maar komt het erop neer dat ik met mijn bitcoins, BCC kan claimen, zonder daadwerkelijk mijn echte bitcoins kwijt te raken? (En mogelijk dus zelfs de BCC vervolgens verkopen om meer bitcoin te krijgen?)
klopt helemaal, als je bitcoins in een normale wallet zitten en je ze voor de split daarin had zitten. Of je zit bij een dienst als Kraken die direct al BCH heeft toegevoegd aan zijn forex-dienst.

Door Tweakers user TunderNerd, woensdag 2 augustus 2017 11:43

Speculatiemodus: ik verwacht een korte opbloei van BCC, en daarna een instorting. Doordat er vooral Chinesen actief zijn op BCC zal er enorm in worden geïnvesteerd, maar long term heeft het te weinig armslag. Mensen zullen eerder vluchten naar andere munten die al langer stabiel zijn. Ik verkoop mijn BCC iig rond de 500 dolar.

Door Tweakers user larsg, donderdag 3 augustus 2017 00:56

TunderNerd schreef op woensdag 2 augustus 2017 @ 11:43:
Speculatiemodus: ik verwacht een korte opbloei van BCC, en daarna een instorting. Doordat er vooral Chinesen actief zijn op BCC zal er enorm in worden geïnvesteerd, maar long term heeft het te weinig armslag. Mensen zullen eerder vluchten naar andere munten die al langer stabiel zijn. Ik verkoop mijn BCC iig rond de 500 dolar.
Dat dachten ze ook van ethereum classic...

Door Tweakers user JeroenV, donderdag 3 augustus 2017 20:32

Wat als alle grote miners wachten op de BCH difficulty change na 2016 BCH blocks en dan massaal over gaan op BCH om er snel veel te minen? BCH word nu op de difficulty van BTC gemined en komt zwaar power tekort.

Door Tweakers user densoN, vrijdag 4 augustus 2017 00:07

waarom zou iemand BCH minen als de difficulty even hoog is, maar de opbrengst een factor 8 minder waard is.

Reageren is niet meer mogelijk