Webapps, waar blijven ze?

Door letatcest op maandag 25 februari 2013 15:40 - Reacties (12)
Categorieën: computers, observaties, technologie, verbazingwekkend, Views: 6.931

Met alle 'buzz' rond Firefox OS en Ubuntu Phone zouden we haast vergeten dat de belofte rond 'webapps' al een tijdje rondzingt. Ik moest direct denken aan een stuk wat ik schreef voor een niet meer bestaande website in juni 2011:
Smartphones en apps, gaat het daar mis?

Dit stuk schrijf ik op een klein computertje met een belofte. De belofte dat browsers ooit krachtig genoeg zouden zijn om te dienen als plek om programma’s in te draaien. Die lijkt dan ingelost. Ik zie niets anders voor me dan een browser en daarin doe ik alles. De grote, touchscreen-vriendelijke knoppen zijn niets anders dan links die verwijzen naar on- en offline applicaties die je gebruikt.

Een dergelijke toekomst werd al aan het eind van de twintigste eeuw door enkele visionairs voorspeld. Op allerhande apparaten – zoals PDA’s, thin clients, desktops en telefoons – zou je over dezelfde programma’s kunnen beschikken, zolang er maar een browser op staat.

Iets gooide aan het begin van de 21ste eeuw roet in het eten. Sommige browserbouwers hielden zich niet aan de afspraken en daarmee bleef het idee van de browser als omgeving nogal kreupel. Gelukkig ontstond er na een lange tijd van IE-dominantie een browseroorlog en lijken de verschillende bladerprogramma’s zich aardig te houden aan de standaarden. Tijd voor een feestje! Of toch niet?

Ondanks dat ook de browsers van de meeste smartphones er helemaal klaar voor lijken te zijn, houdt iets deze revolutie tegen. De merkafhankelijke Apps.
“Ik heb een telefoon/pad/phone/tab/slate/dinges* van/met Blackberry/iOS/Android-phone/Symbian^3/Windows Phone 7/Maemo-phone/OS?* en een market/app store/app world/winkeltje* en …”
Het wordt er in ieder geval niet handiger op. De kanalen zijn niet onderling benaderbaar en de programmaatjes niet of moeilijk uitwisselbaar. Daaraan gekoppeld driedubbele verdienmodellen, gepersonaliseerde advertenties en ontelbare andere verwijzingen en niemand ziet nog door de bomen het bos.

Alle apparaten waar het om gaat hebben browsers aan boord. De meesten kunnen ook het gros van de HTML5 specificaties aan en toch lopen de meeste applicatiebouwers daar met een grote boog omheen. Soms kun je zelfs betwijfelen of ze er überhaupt aan denken. Bij de verschillende peilingen die bijhouden waar mensen voor willen ontwikkelen staan over het algemeen alleen de verschillende platformen. Applicaties ontwikkelen voor de browser lijkt voor het gemak maar even vergeten te worden, al had men in 2009 nog goede hoop.

Op dit moment maak ik zelf binnen de browser gebruik van fotobewerkingssoftware, filmbewerkingssoftware, een tekstverwerker, spreadsheets, muziekspelers, email (oh ja…), kranten lezen, verschillende games, sociale media en een heleboel andere dingen. Voor al deze toepassingen waren losstaande programma’s nodig die je apart moest installeren. Misschien komt het door het gevoel wat men heeft: een applicatie installeren geeft een gevoel van bezit.

Maar ja, de muziek-CD heeft het al jaren geleden afgelegd tegen opslag op onduidelijke plekken waarbij het ‘hebben’ van muziek al lang niet meer fysiek is, slechts nog als idee in je hoofd. Hopelijk blazen al die app-stores elkaar gewoon op. Einde verhaal. Dan hoeven bijvooreeld kranten zich ook geen zorgen meer te maken over welk aandeel van de abonnementsprijs afgestaan moet worden aan de houders van al die verschillende winkeltjes. Want die winkeltjes zijn niet nodig. Al heel lang niet meer en toch stinken we er steeds weer in.

*doorhalen wat niet van toepassing is
Ik was er eigenlijk van overtuigd dat ik dit al eens op m'n Tweakblog gegooid had, maar blijkbaar toch niet.

Ook in het licht van wat ik gisteren schreef over de aangifte inkomstenbelasting op in dit geval Lubuntu en het drama daarbij, past in dit straatje: waarom kun je als ondernemer wel je BTW-aangifte doen via een webpagina en is dit niet mogelijk met de inkomstenbelasting? Het framework zou er dan toch al moeten zijn, zou je denken?

Volgende: Ubuntu Edge: ook zonder voldoende backers van belang 08-'13 Ubuntu Edge: ook zonder voldoende backers van belang
Volgende: Aangifte inkomstenbelasting en Lubuntu 02-'13 Aangifte inkomstenbelasting en Lubuntu

Reacties


Door Tweakers user lennart111, maandag 25 februari 2013 18:25

ik denk, en dan heb ik het voornamelijk over de belasting aangifte, dat mensen veiligheid willen en dat een webapp, omdat deze niet geinstaleerd is, een gevoel van onveiligheid geeft aan de mensen. met name de mensen die het internet zien als iets dat waar heel veel kwaadaardigheid en onveiligheid zit, mensen die er vaak niet veel verstand van hebben maar wel de grootste massa vormen. vraag en aanbod dicteert dan dat iets waar geen vraag naar is niet gemaakt word.

Door Tweakers user spone, maandag 25 februari 2013 20:41

Naar mijn idee is het grootste voordeel van webapps tevens het grootste probleem van webapps: ze moeten op ieder platform draaien, waardoor er slecht of zeer beperkt gebruik gemaakt kan worden van de krachten van het platform waarop deze draait. Een beetje dezelfde discussie als multiplatform wel of niet.

Door Tweakers user i-chat, maandag 25 februari 2013 22:08

spone schreef op maandag 25 februari 2013 @ 20:41:
Naar mijn idee is het grootste voordeel van webapps tevens het grootste probleem van webapps: ze moeten op ieder platform draaien, waardoor er slecht of zeer beperkt gebruik gemaakt kan worden van de krachten van het platform waarop deze draait. Een beetje dezelfde discussie als multiplatform wel of niet.
bij het bewerken van audio of video ... of iets anders waar realtime bewerkingen op data nodig zijn heb je dan misschien een punt... maar geld dat punt dan ook nog als je alleen maar data op moet sturen... onderhuids werkt de belasting app natuurlijk ook gewoon met data transmissie richting een server... het enige verschil is ... waar de grafische interface zich bevind... op een webserver beheerd door de overheid die bovendien nog eens in de gate kan houden of jouw browser wel upp to date is....

of op die pc waar altijd maar next word geklikt... en dan heb ik het nog niet eens over belastingaangifte op je tablet ... om maar eens een zijstraat te noemen.

het grote boze internet, mensen doen ook gewoon internet bankieren, en dat is feitelijk nog veel gevaarlijker...

Door Tweakers user letatcest, dinsdag 26 februari 2013 00:09

Is het niet een beetje kip of ei-verhaal? Misschien was het toentertijd wel een goede keus van Apple om toch even voor native apps te kiezen, maar in the long run?

Natuurlijk zijn bepaalde peripherals moeilijker of (nog) niet via browsers aan te sturen en zaligmakend zijn ze ook zeker nog niet, maar het open web is ver te zoeken...

Edit: nou ja, echt heel origineel is ie niet ;)

http://www.nu.nl/gadgets/...itie-google-en-apple.html

Maar die man zegt dus precies wat ik denk.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 26 februari 2013 11:41]


Door Tweakers user -RetroX-, dinsdag 26 februari 2013 12:56

Zelfs eenvoudige applicaties hebben een handje van om alles te binden aan hardware. Probeer maar een webapp of desktopclient te vinden voor bv whatsapp of kik

Door Tweakers user Eloy, dinsdag 26 februari 2013 14:31

Die voor Whatsapp werkt helaas niet meer, maar hij was er ooit wel:

http://whatsapp.filshmedia.net/

Door Tweakers user sfranken, woensdag 27 februari 2013 10:40

En chromebooks dan? Daar draait alles in de browser. In de VS verkopen die dingen be goed heb ik gehoor dus webapps worden populairder is dan de conclusie. Toch..??

Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 27 februari 2013 14:38

ik.ben.iemand. schreef op dinsdag 26 februari 2013 @ 14:31:
Die voor Whatsapp werkt helaas niet meer, maar hij was er ooit wel:
Kan ook wel een VM opzetten en daarin met het SDK de app draaien.... maar dat is het werkbaar maken. De intentie van de schrijvers blijft echter onveranderd.

[Reactie gewijzigd op woensdag 27 februari 2013 14:53]


Door Tweakers user Eloy, donderdag 28 februari 2013 14:42

Dat werkt volgensmij niet, Whatsapp moet voor verificatie een SIM kunnen detecteren en een SMSje versturen, en dat kan niet in een VM. :'(

Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 1 maart 2013 11:08

Precies mijn punt. Er worden restricties aangebracht die feitelijk helemaal niet nodig zijn. Dan ben je als ontwikkelaar toch niet goed bezig?

Whatsapp draait niet zomaal maar Kik draait (net als veel aps) prima op mijn windows laptop. Heb VirtualBox met androVM als emulator.

Door Tweakers user qlum, zondag 3 maart 2013 15:01

Een ander probleem met webapps is dat je meestal internet nodig hebt, natuurlijk kan het allemaal via lokaal opgeslagen data maar de meeste webapps zijn toch gebouwd op meer internet gebruik. Dit wordt een probleem voor gebruikers die niet altijd internet hebben, of zoals bij mobiel internet het gewoonweg te kostbaar is per mb. Zelfs al zal de app offline werken dan nog zal de gemiddelde gebruiker hem niet gebruiken als hij geen internet heeft. Daarbij komt ook nog dat het ook behoorlijk drukt op de hosting van die app, een download dan is het voor de serverbelasting gedaan maar niet voor een webapp. Een ander probleem is dat de browser interface er altijd weer omheen zit en kostbare ruimte in beslag neemt.

Door Tweakers user letatcest, zondag 3 maart 2013 16:56

Dat laatste is in ieder geval niet waar, ik gebruik al heel lang JoliOS (voorheen JoliCloud) en de interface wordt gerenderd in chromium (of nickleback o.i.d.). Je ziet er geen stukje browser terug.

Reageren is niet meer mogelijk