Ubuntu Edge: ook zonder voldoende backers van belang

Door letatcest op dinsdag 13 augustus 2013 21:14 - Reacties (32)
CategorieŽn: computers, technologie, Views: 6.054

Met de Ubuntu Edge telefoon gaf Canonical zichzelf een pittige opdracht: breng 32 miljoen dollar middels crowdfunding bij elkaar en bouw dan een telefoon. Of dat ambitieuze doel gehaald wordt, lijkt op dit moment weinig reŽel met nog negen dagen te gaan (en de teller rond zo'n dertig procent van het totaalbedrag).
Ubuntu Edge
Toch zet Canonical met het concept van de Ubuntu Edge voor het eerst sinds lange tijd weer eens een echte belangrijke verandering in telefoonland in de schijnwerpers, namelijk een apparaat dat functioneert als de totale hub voor alle* computationele activiteiten.

Canonical is echt niet de eerste die over een hybride all-in-one computer denkt. Het is voor zover ik weet wel de eerste die ook daadwerkelijk een visie heeft voor ťťn besturingssysteem en ťťn interface op alle momenteel bestaande apparaten - of beter form factors.

De Edge is in je broekzak een smartphone, maar thuis of op kantoor is het die veelzijdige desktop door het ding aan te sluiten op een beeldscherm en een (bluetooth) muis en toetsenbord.

Ik denk dat dit een blik op de nabije toekomst is: kleine apparaten die net zo krachtig zijn als een gemiddelde laptop. Ook kun je al die apparaatjes gebruiken als all-purpose computer, maar ook als simplistisch ding, zoals de huidige smartphones.

Door middel van gestandaardiseerde (online) applicaties, via HTML5 of QT, wordt ook de noodzaak (eh, cashcow) van verschillende incarnaties van apps overbodig.

Ik hoop dat dit project slaagt, dan heb ik eindelijk een apparaat wat voldoet aan mijn toekomstbeeld. Maar ook als het niet lukt, dan heeft het Ubuntu en Canonical in ieder geval een hoop naamsbekendheid bij een groter publiek gegeven en daarmee misschien ook potentiŽle partners voor het verwezenlijken van deze visie?

De tijd zal het leren, maar aangezien ik toch echt wel eens een nieuwe telefoon kan gebruiken, pledge nog even een dag of negen mee!

Het betalen gaat overigens via Paypal, mocht je een Credit Card aan je account gekoppeld hebben, dan werkt betalen boven een bepaald bedrag alleen als je CC geverifieerd is, m.a.w. in het geval van een pledge voor een telefoon)

Binnen Europa geldt geen invoerheffing en distributie gaat via Verenigd Koninkrijk, dus:
695 + 30 = 725 Dollar ≈ 547 Euro zonder verdere kosten. (edit: 14/8)


Nog even de specs natuurlijk:
* Dual boot Ubuntu mobile OS en Android
* Volledig geÔntegreerde Ubuntu desktop PC (gedockt)
* Snelste multi-core CPU, 4GB RAM, 128GB opslag
* Micro-SIM
* 4.5in 1,280 x 720 HD sapphire crystal display
* 8mp achterzijde-camera, 2mp voorzijde-camera
* Dual-LTE, dual-band 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 4, NFC
* GPS, accelerometer, gyro, nabijheids-sensor, kompas, barometer
* Stereo speakers met HD audio, dual-mic opname, Active Noise Cancellation
* 11-pin connector providing simultaneous MHL and USB OTG
* 3.5mm jack
* Silicon-anode Li-Ion batterij
* 64 x 9 x 124mm


* Ok, waarschijnlijk laat iets als lokale videobewerking nog even op zich wachten en functioneren als supercomputer zal ook lastig zijn...

Goed artikel over Canonical, Ubuntu, Shuttleworth en commentaar van andere belangrijke spelers in de Linux-markt op Ars Technica: http://arstechnica.com/in...-an-unprofitable-company/

En het forumtopic: Ubuntu Edge

Volgende: IBM 604 uit 1948 (2) 01-'14 IBM 604 uit 1948 (2)
Volgende: Webapps, waar blijven ze? 02-'13 Webapps, waar blijven ze?

Reacties


Door Tweakers user kronolith, dinsdag 13 augustus 2013 13:04

Hoop zelf ook erg dat de Edge het gaat redden, maar ik zie het niet erg rooskleurig in. Ik heb er zelf 2 gepledged (1 raak ik waarschijnlijk echt wel kwijt via V&A) maar goed, dat mag allemaal waarschijnlijk niet baten. Helaas!

Door Tweakers user NinjaTuna, dinsdag 13 augustus 2013 13:15

Het is dat ik het geld er niet voor heb, of in ieder geval niet wil missen voor een product dat volgend jaar (misschien) pas wordt geleverd, maar wat een ontzettend mooi apparaat met epische specs. Toe aan een nieuwe telefoon ben ik ook wel, ook al doet mijn Desire HD het nog prima op Jellybean.

Overigens vind ik "snelste multi-core cpu" en de daarbij behorende gpu wel heel vaag. Ik bedoel, komt er een ARM in, of misschien toch een Atom? Dat zijn toch dingen die ze al zouden moeten weten...

Ik hoop dat ze het gaan redden, ook al zal ik daar zelf helaas niet aan meewerken.

@kronolith: Misschien wil ik hem wel :P

Door Tweakers user Hahn, dinsdag 13 augustus 2013 13:18

Ik vind het wel apart dat ze ervoor kiezen om alles-of-niets te gebruiken op IndieGoGo. Want nu hebben ze ~10 miljoen behaald, maar als ze over 9 dagen geen 32 miljoen hebben, krijgen ze geen cent van die 10 miljoen.

Terwijl IndieGoGo ook de mogelijkheid heeft om ongeacht of het doel behaald is het geld te behouden. Maar aan de andere kant zullen ze wel berekend hebben dat ze echt minimaal 32 miljoen nodig hadden en dat het anders geen zin heeft om het te proberen?

Door Tweakers user letatcest, dinsdag 13 augustus 2013 13:19

@NinjaTuna: Als ie niet wordt geleverd, krijg je het terug he!

Je merkt wel dat in NL mensen iets te vaak 'gratis' telefoons krijgen, waardoor de werkelijke waarde niet meer zichtbaar is.

Maar dat terzijde: als de CPU en de GPU nu nog niet bekend zijn, maar wel soepeltjes Ubuntu met Unity moeten kunnen draaien, dan denk ik dat het wel aardige dinkies zullen zijn ;)

@Hahn: ik denk dat dat te maken heeft met de hoogte van het bedrag: ik ben ook liever geen 500nogwat euro kwijt als ik ineens moet wachten op een 'misschien' product omdat er niet genoeg geld binnen is. En ik denk dat dit wel voor de meeste pledgers geldt.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 augustus 2013 13:21]


Door Tweakers user NinjaTuna, dinsdag 13 augustus 2013 13:23

Weet ik letatcest, maar ik ben ook maar een arme student :'(
Ik maakte wel de denkfout dat het nog tot volgend jaar zou duren tot het geld dan weer teruggestort wordt, dat is natuurlijk al na die negen dagen...

Het is iets om over na te denken in ieder geval...

Door Tweakers user MAX3400, dinsdag 13 augustus 2013 14:26

Even afgezien van het feit dat Canonical een organisatie is die erg weinig vrijgeeft aan financiele informatie (winst/verlies/omzet), is een initiele investering van $32 miljoen natuurlijk peanuts voor de eigenaar van Canonical, Dhr. Shuttleworth.

Persoonlijk vind ik het dan enigszins merkwaardig dat de community het relatief kleine bedrag bij elkaar moet zien te sprokkelen en dat er nog merkwaardiger amper animo voor blijkt te zijn. Zoals wordt opgemerkt is $500 misschien een beetje veel voor elk individu maar als je weet dat de Ubuntu-forums al bijna 2 miljoen geregistreerde gebruikers heeft en er daarnaast nog miljoenen anderen (particulieren en bedrijven) gebruik maken van de (gratis) software, lijkt de Edge een doodgeboren schaap.

Begrijp me niet verkeerd; ondanks dat ik in een tak van sport werk waar Microsoft de boventoon voert, zou ik bij voldoende support & reviews ook best interesse hebben in een Edge om zo mijn (prive) werkzaamheden op/met Linux ook "on the road" te kunnen uitvoeren. Maar niet voor $500 vooraf en maar wachten & wachten.

Door Tweakers user letatcest, dinsdag 13 augustus 2013 14:42

't Is inderdaad vreemd: er zijn 'maar' 46.043 backers nodig om tot 32 miljoen te komen (met 695 dollar per unit).

Je zou toch denken dat er al voldoende liefhebbers zouden moeten zijn vanuit de tech savvy gemeenschap (al was het maar omdat de Nokia N900 een doodgeboren kindje was...) en 695 dollar/ 525 euro is toch niet heel erg veel voor een high end telefoon.

Ik probeer vooral aan te geven waarom m.i. het een interessant concept is, een concept wat al jaren ergens in de lucht hangt, maar (nog) niet wil. Ook waarom Ūk het belangrijk vind en hoop dat anderen daardoor geprikkeld worden.

Het valt me overigens met zeer interessante crowdfundingprojecten op dat het vaak toch niet 'wil'.

En 525 euro 'stallen' voor een maand (of nu nog een week of 2) op een andere plek voordat je weet of het iets wordt, tja, dat vind ik nou weer niet heel erg lang (en als je het hebt, zoveel rente krijg je toch niet op de huidige spaarrekening ;) )

Wat de echte financiŽle situatie van Canonical betrerft, dat weet ik niet. Wel ooit ergens gelezen dat Shuttleworth iets van 500 miljoen meekreeg na het verkopen van iets met digital certificates, al gelooft de 'community' niet dat hij ter elfder uren nog even een grote duit in het zakje zal doen.

Door Tweakers user eL_Jay, dinsdag 13 augustus 2013 14:57

Specwise is dit de eerste telefoon die een bobbel in mijn broek laat ontstaan (gezien geringe size). jammer dat er niet gaat komen, maar wel verdiend met een dergelijke 8)7 campagne

Door Tweakers user letatcest, dinsdag 13 augustus 2013 15:04

Lol, je kunt nu natuurlijk niet pledgen omdat 'ie er toch niet gaat komen' maar als iedereen zo denkt, komt ie er inderdaad niet! Er zijn nog 'maar' iets van 30.000 mensen nodig, dat is relatief niet zo heel veel. Als een kwart van alle tweakers interesse zou tonen, zou je er al zijn ;)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 augustus 2013 15:05]


Door Tweakers user Jogai, dinsdag 13 augustus 2013 15:19

En als je er 115 wil voor de V&A kun je de enterprise bundel kopen :)
Ik snap eigenlijk niet dat je er dan niet bijvoorbeeld 125 voor krijgt. Dan zou het prijstechnisch nog een voordeel zijn.

Door Tweakers user masauri, dinsdag 13 augustus 2013 15:23

Ik blijf het een groot bedrag vinden voor een telefoon, de tijd dat ik zoveel voor een gsm betaalde ligt al een aantal jaren achter me sinds ik merken zoals jiayu leerde kennen. Toch vind ik het zeer innovatief en het zou ook toevoegen aan mijn idee om een phone te hebben met een linux distro naar keuze waar dan je desktop van gemaakt word als die gedocked is.

Door Tweakers user letatcest, dinsdag 13 augustus 2013 15:26

Tja, het is inderdaad veel geld, maar als je kijkt naar wat men er allemaal voor in het ding wil proppen.. zeker in vergelijking met andere high end smartphones van dit moment voor vergelijkbaar bedrag..

Door Tweakers user BDHowner, dinsdag 13 augustus 2013 16:12

Jogai schreef op dinsdag 13 augustus 2013 @ 15:19:
En als je er 115 wil voor de V&A kun je de enterprise bundel kopen :)
Ik snap eigenlijk niet dat je er dan niet bijvoorbeeld 125 voor krijgt. Dan zou het prijstechnisch nog een voordeel zijn.
Dat had ik in de forums ook al gezegd. Het is toch zo totaal niet aantrekkelijk om er als bedrijf een flink aantal te kopen met als doel ze later door te verkopen. Er zit gewoon geen "kwantumkorting" in.

Wellicht in eerste instantie niet helemaal het doel (de latere retail), maar dit had alsnog een leuke push kunnen geven waardoor de Tweakers hem daardoor ook gewoon gaan krijgen.

Kun je nagaan, het was eerst zelfs 100 stuks.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 augustus 2013 16:13]


Door Tweakers user Dadona, dinsdag 13 augustus 2013 17:42

Weliswaar zijn er niet veel backers nodig, maar kijk nu eens hoeveel exposure dit krijgt overal. Dit is volgens mij ook pas de eerste Tweakblog en er loop een klein topic over op GoT.

Het aantal mensen dat er dus vanaf weet is dus relatief beperkt. En tel daar dan bij op dat er toch de nodige scherpte randjes aan deze campagne zitten. De 'hoge' prijs (in absolute zin: zoveel euro's voor een smartphone anno 2013/2014, niet relatief: ten opzichte van andere smarpthones), het leveren in het voorjaar van 2014 (er kan het nodige gebeuren) zijn een deel daarvan en de vraag wat voor type campagne dit is (ligt een vertraging zoals bij menig campagne voor de hand).

Maar even heel praktisch...waar mikken ze op qua accuduur?

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 augustus 2013 17:51]


Door Tweakers user letatcest, dinsdag 13 augustus 2013 18:05

Accuduur: er gaat een nieuw type batterij in, zogenaamde Silicon-anode Li-ion (althans, dat is blijkbaar het doel)

Ik kom er met een snelle google-opdracht vnl. heel veel wetenschappelijke artikelen over tegen, maar niet zo snel een 'normaal' artikel (hey, laat ik dat es schrijven! Hmm...)

Wat ik zo zie is het 'promising' en de mogelijke belangrijke stap voorwaarts in elektrieke autoaccu's. Man, racen met die telefoon! :p

Maar misschien weet iemand daar meer over?
Silicon anode batteries are an extension of widely used lithium ion (Li-Ion) batteries. Early generation Li-Ion batteries used lithium as the anode material. This was replaced with carbon/graphite following a number of widely reported overheating and explosion incidents. Next-generation Li-Ion batteries are likely to make use of silicon anodes that utilize silicon nanotubes, or a comparable coating process. This will result in significantly higher energy storage and longer battery life.
(bron: http://www.gartner.com/it-glossary/silicon-anode-batteries )
Aan de andere kant wordt het zelfs apart vermeld op de wiki-pagina rond nano-wire batteries: "Canonical announced on July 22, 2013, that its Ubuntu Edge smartphone would contain a silicon-anode lithium-ion battery."

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 augustus 2013 18:08]


Door Tweakers user Dadona, dinsdag 13 augustus 2013 18:26

Ik weet dat er een briljante, super, geniale, ... accu inzit, maar dat is maar een onderdeeltje van de grote factoren die bijdragen aan accuduur.
Als je er vervolgens een super rappe CPU en GPU combinatie aan gaat hangen voor desktop gebruik die in idle niet briljant is (zeker als ze dat nog niet meteen optimaliseren) dan heb je niet genoeg aan een briljant type accu alleen, dan moet je misschien alsnog een fysiek grotere accu hebben dan nu gewoon is.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 augustus 2013 18:29]


Door Tweakers user arjan445, dinsdag 13 augustus 2013 23:14

die specs zijn echt wel high end! mijn pc die ik gebruik heeft 2 gb aan ram

Door Tweakers user letatcest, dinsdag 13 augustus 2013 23:21

@Dadona: ja, god.. dat is inderdaad allemaal weer waar. Mijn persoonlijke ervaring met early adopter-dingen is dat de hardware vaak relatief heel goed is (stevig, etc.) maar dat de hele combinatie hard/software vaak nog niet geniaal werkt. Afhankelijk van het type product kan dat op de lange termijn weer heel positief uitpakken. Aan de andere kant, ik weet niet precies hoe Android met stroomverbruik omgaat, maar daar zit toch al een tijdje optimalisatie in afaik ;)

Vandaar toch ook Android:
This is the key differentiator for Ubuntu on phones, but it's a work in progress. Shuttleworth—who didn't even own a smartphone a couple years ago—is using a Nexus 4 running a prototype version of Ubuntu Touch. "You can use it as a daily driver if you're willing to be a little bit nerdy about it," he said. "Phone calls, SMSs, data all work. The browser is pretty good, the UX is coming along in leaps and bounds. But you need to be a bit of an enthusiast."
Uit een zeer interessant artikel op Ars

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 augustus 2013 00:37]


Door Tweakers user Dadona, woensdag 14 augustus 2013 09:20

Als Android out of the box volledige ondersteuning zou bieden voor de nieuwe hardware dan komt dat wel goed (weet je nog altijd het aantal uren niet, maar dan is het in ieder geval relatief efficiŽnt). Maar met nieuwe hardware zie ongewoon is voor een smartphone/tablet dan is die kans 0. En kijk eens naar al die custom roms die officiŽle drivers missen, zeker in het begin gaat het er dan echt om of de batterij niet in no-time leeg is omdat van alles half blijft hangen of niet volledig tot rust komt.

Nu zou toegang tot drivers geen probleem mogen zijn en zou het software matige deel dus wel redelijk in elkaar moeten zitten. Daarnaast maak ik mij nog het minste zorgen over de softwarematige kant. Wat flink tegen de software aanschoppen en het komt wel goed. Maar de mix van hardware is wel een belangrijke factor. Gaan ze het uiteindelijk mikken op een laptop vervanger met goede prestaties of is het toch een smartphone met als bonus feature het dock gebeuren?

Door Tweakers user alaintje, woensdag 14 augustus 2013 11:35

Het is nie voor niks een crow funding.
Als er te weinig mensen zijn die doneren, blijkt er ook te weinig animo te zijn.

Ik zou hem graag wel graag willen, voor 500 euro is het nog niet eens zo heel gek. Maar ik kan dat geld nu ook niet missen, helaas.
Ze hadden het beter op een andere manier moeten doen of ergens toch een sponsor vandaan zien te halen.

Door Tweakers user eL_Jay, woensdag 14 augustus 2013 14:00

Bedenk me net dat hier natuurlijk invoerheffing en btw over betaald moet worden. Ik denk dat je deze dan ook nooit voor onder de 725 in huis gaat krijgen (buiten dat dit project de 32 miljoen nooit gaat halen)

Door Tweakers user letatcest, woensdag 14 augustus 2013 14:09

Het wordt binnen Europa verzonden vanuit het Verenigd Koninkrijk en voor zover mij bekend is dat nog steeds EU: [quot]Invoerbelastingen

Als een bedrijf goederen invoert uit een land dat niet is aangesloten bij de Europese Unie (EU), heft de douane op die goederen belasting. Hoe hoog de belasting is, hangt af van het land van herkomst en het soort product. (http://www.rijksoverheid....-douane/invoerbelastingen)[/]

Dus: 695+30=725 dollar ≈ 547 euro voor telefoon ťn verzending. Binnen EU geen verborgen kosten.

Door Tweakers user mitch187, donderdag 15 augustus 2013 07:23

Fyi telefoons hebben sowieso geen importheffingen. Je betaald alleen btw + inklaringskosten.

Door Tweakers user letatcest, donderdag 15 augustus 2013 09:42

Je betaalt dat dus niet bŪnnen de EU. Deze tel. komt van binnen de EU.

Door Tweakers user Alexxxxxxxxxx, donderdag 15 augustus 2013 23:55

Het idee is leuk, maar ik heb er het geld niet voor.

Door Tweakers user yay, vrijdag 16 augustus 2013 12:21

Gepledged. Als iedereen afwacht, dan komt ie er zeker niet. 8-)

Door Tweakers user J0HAN, vrijdag 16 augustus 2013 20:51

Ik doe mee! Bijna uitgesloten dat ze de 32.000.000 nog gaan halen, maar ik heb in ieder geval mijn best gedaan.

Door Tweakers user AcPower, zaterdag 17 augustus 2013 00:53

ik hoop dat ze de deadline halen, maar het ziet ernaar uit dat het niet gaat lukken. mja let's stay positive!

Door Tweakers user letatcest, zaterdag 17 augustus 2013 10:50

Nee, maar zonder plegden 'omdat het toch niet lukt' lukt het natuurlijk helemaal niet ;)

En het lijstje van de meest pledgende landen

1 VS
2 Duitsland
3 Zweden
4 Verenigd Koninkrijk
5 Nederland

Door Tweakers user AcPower, zaterdag 17 augustus 2013 23:03

letatcest schreef op zaterdag 17 augustus 2013 @ 10:50:
Nee, maar zonder plegden 'omdat het toch niet lukt' lukt het natuurlijk helemaal niet ;)
wie zegt dat ik niet heb gepledged? heb mijn bijdrage wel geleverd hoor :)

Door Tweakers user letatcest, zondag 18 augustus 2013 10:50

Dat impliceer ik natuurlijk ook niet ;)

Door Tweakers user Megaflix, zondag 18 augustus 2013 17:19

Ik heb hem ook gepledged, maar ik vrees dat hij niet gemaakt zal worden. Het hele concept van een pc in een telefoon leek me verdomd interessant. Ik heb al mijn pc de deur uitgedaan ten faveure van een tablet. Deze sluit ik al aan op mijn tv als 'hoofd-pc' met een bluetooth toetsenbordje als belangrijkste invoerapparaat. Een Ubuntu-telefoon zou me meteen hebben doen besluiten om de tablet ook de deur uit te doen en alleen mijn telefoon te houden, zeker als hij krachtig genoeg was om desktop software te draaien.

Reageren is niet meer mogelijk