Toffe geekdingen op Maker Faire

Door letatcest op vrijdag 19 oktober 2012 12:07 - Reacties (9)
Categorieën: computers, games, technologie, Views: 3.346

Omdat ik 3D-printing wel eens in het echt wil zien in plaats van utopische blogs over te schrijven, leek het mij een goed idee om morgen te gaan kijken op de Groningse Maker Faire, #MF050.

Maar is dat de reis vanuit Amsterdam waard? Is het niet een Gathering of Geitenwollensokkengeeks? Als ik zo het programma bekijk, zal er vast wel ergens een verdwaalde hippie rondzwerven, maar hoe meer zielen hoe meer vreugd.

Wat is een Maker Faire?
Volgens de site van het festival, mf050.nl, is "een 'maker' iemand die zelf oplossingen verzint voor problemen of uitdagingen. Soms zijn de oplossingen zinnig, soms onzinnig. De term komt uit Amerika, waar Maker Faires sinds 2006 een begrip zijn. Op de Groningen Mini Maker Faire (MF050) kan iedereen zijn of haar makership verkennen in één van de vele workshops."

Het kan dan ook geen toeval zijn dat er onlangs door de Groene Amsterdammer en enkele Tegenlicht-afleveringen aandacht werd besteed aan kleinschalig en ambachtelijk. Maar ook door wereldwijd ietwat gezaghebbender bladen, namelijk The Economist en Wired, die het als de nieuwe Industriële Revolutie bestempelen, al wordt dat laatste wel vaker ergens over gezegd.

Enkele programma-onderdelen:
Chordify: Kunstmatige Intelligentie software die in staat is om live van muziek de gitaarakkoorden te bepalen, zodat mensen de muziek kunnen naspelen, is ook online te proberen
Epic Tech: Ontwikkel en programmeer elektronica en LEGO-robots, maak kennis met de wereld van computerbeveiliging en PHP-webontwikkeling en nog veel meer, zoals live Angry Birds spelen (ben benieuwd hoe dat eruit ziet)
Fablab Area: eindelijk eens naar een Fablab (had ik natuurlijk ook gewoon in A'dam een keer langs kunnen gaan) en zelf 3D-printen

En verder veel gave dingen, zie daarvoor het programma.

Maar wat zijn dan die 'geekdingen'? Als ik zo door het programma ga, dan hebben heel veel spullen, producten, performances en workshops wel iets te maken met programmeren, mechanische- of elektrotechnische oplossingen. Volgens mij ruim voldoende.

Aangezien er bij het gemiddelde Amerikaanse festival makkelijk zo'n 50.000 mensen komen opdagen, ben ik benieuwd hoe het de Groningers vergaat. Ik ga er in ieder geval een kijkje nemen, niet in de laatste plaats omdat het mij een soort van NEMO-voor-volwassenen gevoel geeft.

Gewelddadige videogames zijn verboden vruchten

Door letatcest op woensdag 16 april 2008 15:36 - Reageren is niet meer mogelijk
Categorieën: computers, games, Views: 2.245

Dat verboden vruchten lekkerder zijn, is al eeuwen bekend. Zo ook bij video games. De hoogste leeftijdsindicatie is 18+ (van het PEGI rating systeem). Dit systeem zou ouders moeten waarschuwen bepaalde spellen niet te kopen en verkopers moeten waarschuwen het niet te verkopen aan jongeren.

Onderzoek aan de Vrije Universiteit heeft aangetoond dat waar is wat iedereen eigenlijk wel wist: hoe hoger de leeftijdsrating, hoe aantrekkelijker het spel voor jongeren die onder die rating zitten.

Onderzoek onder 300 jongeren toonde aan dat jongens én meisjes van 7, 8 jaar liever naar 16+ en 18+ games grijpen dan naar games die wel voor hen geschikt bevonden worden. Met andere woorden: verbieden werkt averechts. En als ze het niet kunnen kopen, dan downloaden ze wel.

Het betreft hier dus niets nieuws, echter staat nu dan ook onomstotelijk vast dát het zo is. Met andere woorden: het zijn de ouders die bewuster moeten worden.

En wat mij betreft niet alleen de ouders, ik was onlangs op een basisschool waar een paar kids een soort Counterstrike online aan het spelen waren in een of andere Flash-versie met keurig alle wapens en bloed. Ik herkende uiteraard direct wat ze aan het spelen waren, dus ik zei iets in de richting van: zo, mooi aan het CS-en?
Eén van de twee jongens van 7/8 jaar draaide zich verschrikt om en zei: "sttt! niet tegen de juf zeggen hoor!"
Ok, prima, mij maakt het verder niet uit, maar wat vooral erg opvallend was, was dat deze computers midden in een aula achtige ruimte stonden en de juffen gezellig de hele tijd langs wandelden en ze het blijkbaar niet zagen! Ik vond ze al niet heel intelligent overkomen, maar dit sloeg wat mij betreft echt alles...


Bron: Vrije Universiteit van Amsterdam (PDF)