AstroPlant Hackathon - Podcast

Door letatcest op donderdag 9 november 2017 22:53 - Reacties (1)
Categorieën: computers, klimaat, observaties, technologie, wetenschap, Views: 2.727

Onlangs mocht ik aanwezig zijn bij een hackathon van het AstroPlant-project. Kort gezegd: heel tof idee dat steeds verder uitgewerkt wordt door zowel enthousiastelingen als medewerkers van ESA en Border Labs.

Het doel van het project is uit te vogelen hoe verschillende planten reageren onder verschillende omstandigheden en die data te delen met onder andere ESA. Uiteraard om toekomstige Marsbewoners te voorzien van lokaal geteelde groenten, maar ook gewoon om leerlingen op scholen over de hele wereld aan de slag te laten gaan met planten en een stukje high tech. Daarvoor is om het project heen een citizen science-project bedacht, inclusief kits met verschillende sensoren zoals voor CO2 en vochtigheid en microcomputers zoals een Raspberry Pi of een Arduino om de boel aan te sturen.

De middag vond plaats in Den Haag en ik maakte er een podcast van met muziek uit de game Osmos.

Het lijkt me dat projectleider Thieme Hennis, Raffaella Pappalardo van ESA, Sidney Niccolson en Seppe Salari het een stuk beter uit kunnen leggen, daarom:Hackathon in Den Haag, 30 september 2017

AstroPlant
https://tweakers.net/ext/f/opb97aeq7u43nGZStXLszWKr/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/rwclDt55A1sYPb0UwxUcKeVg/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/zEt75ZSvP3U9NlqFBaMz7zPs/thumb.jpg
https://tweakers.net/ext/f/hj1mO8sm5c9USyR47dKLY40g/thumb.jpg

Facebook: stats on positive and negative posts en

By letatcest on Monday 30 June 2014 13:50 - Comments (7)
Categories: computers, technologie, wetenschap, Views: 5.235

Last Friday I noticed a post on Scoop.it by the Dutch TV programme 'Tegenlicht'. The headline read "Facebook tinkered with users’ feeds for a massive psychology experiment". Maybe nice to use for a science section of a large Dutch news website. Research is research.

Quickly I skimmed the article on Avclub.com where scoop.it pointed to. Maybe interesting. Maybe not.

Click. The article itself on PNAS. I am not a statistician, but I learned when P < 0.05 than it is statistically significant.*

Scrolling through the article, I see some significant values, but the conclusion reads:

"Although these data provide, to our knowledge, some of the first experimental evidence to support the controversial claims that emotions can spread throughout a network, the effect sizes from the manipulations are small (as small as d = 0.001). These effects nonetheless matter given that the manipulation of the independent variable (presence of emotion in the News Feed) was minimal whereas the dependent variable (people’s emotional expressions) is difficult to influence given the range of daily experiences that influence mood (10). More importantly, given the massive scale of social networks such as Facebook, even small effects can have large aggregated consequences (14, 15): For example, the well-documented connection between emotions and physical well-being suggests the importance of these findings for public health. Online messages influence our experience of emotions, which may affect a variety of offline behaviors. And after all, an effect size of d = 0.001 at Facebook’s scale is not negligible: In early 2013, this would have corresponded to hundreds of thousands of emotion expressions in status updates per day."

And, even more important in my case, the publication date:

Published online before print June 2, 2014, doi:10.1073/pnas.1320040111
PNAS June 17, 2014 vol. 111 no. 248788-8790

This means it's been roaming on the Internet since the second of June. Ah well, let's just skip it, I probably just missed it.

Not. Everybody missed it. And in my humble opinion, it shouldn't have caused the amount of attention it received since this weekend. It's interesting, seeing how things work behind the scenes of one of the largest empires Earth has ever seen, but this is just a glimpse and a tiny one.

Why is the world so surprised? It makes no sense at all. It would be surprising if companies which use data and can manipulate it, would not use it, for better or worse.

In this case its results were published. Openly.

The question which should be addressed is the following: why is it not mandatory that companies which aren't 'companies' in the old sense of the word (because they serve the world in a way public institutions would) have to list their experiments openly? All experiments. Just like universities and other knowledge institutions (should) do.

Open Access.


*or at least should be, considering all variables are ok, etc. etc.

Mini Maker Faire (2)

Door letatcest op zaterdag 20 oktober 2012 19:04 - Reacties (6)
Categorieën: computers, klimaat, observaties, technologie, treinschrijven, wetenschap, Views: 3.671

Nu is het de Maker Faire in Groningen die het landelijke nieuws haalt. Ruim een eeuw eerder kon je verschillende interessante lokale projecten vinden in de provincie met diezelfde naam die het grootste gedeelte van het land nog moest ontberen, namelijk projecten die later bekend zouden worden onder nutsvoorzieningen. Zoals Uithuizen met een gasbedrijf in 1905, Middelstum met z'n eigen elektriciteitscentrale in 1910 en iets eerder Groningen stad met een eigen waterleidingbedrijf in 1881. Ja, die provincie was er als de kippen bij.

Herhaalt die geschiedenis zich nu? Is het kleinschalige enthousiasme en vooral ook doorzettingsvermogen, een voorbode voor wat komen gaat? Dat zou toch prettig zijn. Een wereld waar we lokaal mens zijn met toch een wereldwijde markt, alleen dan een markt van ideeën en niet zozeer een markt van fysieke objecten, want die maak je thuis. Of anders ergens in de buurt. En als het niet in de buurt kan, dan moet het wel heel raar lopen wil dat écht niet kunnen. En als het kan, maar het is er nog niet, dan regel je het toch zelf? Of met iemand. En die kan dan weer aan de andere kant van de wereld wonen.

Zover is het nog niet. Nog lang niet? Dat is twijfelachtig. Maar terug naar Groningen en de eerste officiële Mini Maker Faire op het Europese vaste land.

Impressie
Veel blanke mannen en in iets minder grote hoeveelheden de dito vrouw. Praktische schoenen - werkschoenen. Broek-met-van-die-zakken-aan-de-zijkant. Daarnaast allerlei pluimage, veel kinderen die zich vergapen aan grappen die uit te halen zijn met... alles eigenlijk.

Materiaal van de toekomst: hout, voor de bulk. Verder elektronica om de boel slimmer te maken en kunststoffen van 'bioplastic'. Handig, want afbreekbaar. Verder ook vast wat niet-afbreekbare kunststoffen, maar een kniesoor die daar nu al over gaat zeuren.

Verwerkingsmethoden: van al eeuwen bekend tot vrij nieuw. Hamer, spijker, schoef en boor. Ze zijn er allemaal nog. Daarnaast nu dus de 3D-printer in allerlei vormen en met vele verschillende printmogelijkheden. En is de 3D-printer er voor het kleine, fijne werk, voor radertjes en ander klein spul, de dingen zelf zitten vaak in een omkisting van hout. En dat hout, dat ziet er heel erg strak uit. Zo strak doet mijn figuurzaag van de timmerclub dat niet!

Laser-snijden
Het antwoord op de vraag hoe te zagen dezer dagen is vrij simpel en komt uit de metaalindustrie: de laser cutter. Met laser cutting is vrijwel elke twee-dimensionale vorm uit een plaat hout te krijgen. En nu de nieuwigheid er nog niet vanaf is, is ook de donkere verkleuring van het verbrande hout langs de randen nog een optisch mooi gegeven, al zal die verkleuring snel de weg van de afgeronde 'web 1.0' randjes van oud photoshop-werk volgen.

Allemaal inspirerende zaken, waarbij ik toch niet echt een bevredigend antwoord heb gekregen op de vraag waarom men zo graag met de open-source gedachte te koop loopt en die gedachte ook aan iedereen uitlegt, terwijl er bijna geen andere OS-en dan Windows of OSX te bewonderen waren. Ok, in een klein hoekje in het Pomphuis was ruimte voor verschillende Linux-desktops waarachter verscheidene pubers kunsten vertoonden met zo snel mogelijk dingen op de command line typen. En kom nou niet met het argument dat de command line nog zo hard nodig is bij populaire distro's. Wel Blender, Inkscape en Gimp gebruiken, maar dat toch op een Win-compu.

Voor mij waren de 'Talks' het interessantst, al heb ik ze niet allemaal gevolgd. Binnen de opzet van het festival hadden die misschien een betere plek mogen krijgen, vooral ook omdat de ruimte vlak naast de grote, lawaaiige werkplaats lag. Aan de andere kant was het wel heel toegankelijk op deze manier: het was niet zo'n zaaltje waar je eigenlijk niet naar binnen durfde.

Ergens in de wandelgangen pikte ik nog op dat mensen het jammer vonden dat het niet meer in 'het westen' plaatsvond. Tja, als ik me dan een voorstelling maak van hoe het nou zou zijn als dit op het Westergasterrein zou plaatsvinden. Direct gekaapt door de bakfietsmaffia, de 'biologische, ik ben zo gezellig'-koks, de 'experience' zou leidend zijn, niet het echte verhaal. De 'talks' zouden ook op een hoog plan getild worden; TED moet het zijn! De mensen zouden ook rondlopen op UGGS (of wat er nu hip is).

Ik denk dat het pas doordringt in Amsterdam als het híp is. Dus wie loopt er nou eigenlijk achter?

De schaal van het universum

Door letatcest op maandag 19 maart 2012 14:04 - Reacties (12)
Categorieën: observaties, verbazingwekkend, wetenschap, Views: 7.036

Het ons omringende heelal is groot en dat kan nooit anders zijn dan een understatement. De andere kant op is alles weer heel klein. Wij dus ook. Maar dat mag de pret niet drukken om je af en toe even te verbazen over alles klein en groot.

Lang geleden, in 1977 om precies te zijn, bracht het echtpaar Eames een video uit met de titel 'Powers of Ten'. Nu hebben Cary en Michael Huang daar een moderne opvolger van gemaakt in Flash.

Helaas kan ik geen andere objecten dan video of audio hier embedden, vandaar hier de link naar de - ook altijd mooie - Nasa Astronomy Picture of the Day site:Zie bijvoorbeeld ook het 'formaat' van het spel Minecraft (groot) en andere fun facts

Het origineel mag natuurlijk niet ontbreken en gelukkig hebben de erven Eames in augustus 2010 besloten dat het blijven opsporen en blokkeren van het prachtige filmpje uit 1977 een ondoenlijke zaak is en postten ze het onder hun eigen naam op Youtube:

[YouTube: http://www.youtube.com/v/0fKBhvDjuy0]

* Ik heb de NASA-link gebruikt omdat ik er vanuit ga dat de NASA een langer leven beschoren is dan een persoonlijke website

Edit: lees de teksten bij de plaatjes in de animatie: hilarisch soms maar vooral heel goed voorzien van achtergrondinfo met extreem weinig woorden:


Edit 2: ik zag ooit een animatie die Robert Dijkgraaf gebruikte in een lezing die ik nooit terug heb kunnen vinden waarbij een 'camera' met enorme snelheid langs honderden galaxy's vliegt.. als iemand toevallig... graag!

Lezen en begrijpen

Door letatcest op donderdag 15 december 2011 15:58 - Reacties (14)
Categorieën: observaties, wetenschap, Views: 4.749

Het onderwerp van deze blogpost is niet wereldschokkend. Toch is een kleine waarschuwing vooraf op z'n plaats, namelijk: als je verder leest, dan bestaat de mogelijkheid dat je manier van lezen voor onbepaalde tijd anders zou kunnen worden.Lezen leren we op jonge leeftijd. Daarna verandert er voor de meeste mensen niet heel veel meer. Sommigen leren snellezen, maar over het algemeen blijft het bij wat 't is.

Soms, als de taal je niet ligt, is het lastiger lezen omdat een groot deel van de woorden niet in je standaard vocabulaire zit. Hierdoor kan je leessnelheid een stuk lager worden. Aan de andere kant, als de woordjes lekker snel van rechts naar links door de hersentjes schieten, hoef je alleen maar de vorm van het woord min of meer te herkennen om het al te kunnen begrijpen, zonder het in je hoofd voor te lezen.

Bij dat laatste gaat het dus nu mis.

Ik las een onderzoek en dat ging over lezen, woordherkenning en...

... over het daadwerkelijk hardop lezen in je hoofd tijdens het lezen.

Kut.

Sindsdien kan ik niet meer snel lezen. Elk woord spel ik uit, elke zin wordt weer woord voor woord verteld door de verteller in mijn hoofd. Bij een roman is dat misschien nog wel te doen, maakt het misschien zelfs wel weer spannender, maar bij gortdroge wetenschappelijke literatuur...

De aanstichter van deze problematiek is een persbericht van 14 november jongstleden. Het kreeg deze titel mee: "Brain's Visual 'Dictionary' Allows Speedy Reading"

De eerste zin luidt als volgt: "The brain holds a "visual dictionary" of words we have read, allowing quick recognition without sounding out words each time we see them, a new study finds."

Dit was voldoende om sindsdien ernstige vertaging op te lopen bij het lezen van teksten.