Webapps, waar blijven ze?

Door letatcest op maandag 25 februari 2013 15:40 - Reacties (12)
Categorieën: computers, observaties, technologie, verbazingwekkend, Views: 7.337

Met alle 'buzz' rond Firefox OS en Ubuntu Phone zouden we haast vergeten dat de belofte rond 'webapps' al een tijdje rondzingt. Ik moest direct denken aan een stuk wat ik schreef voor een niet meer bestaande website in juni 2011:
Smartphones en apps, gaat het daar mis?

Dit stuk schrijf ik op een klein computertje met een belofte. De belofte dat browsers ooit krachtig genoeg zouden zijn om te dienen als plek om programma’s in te draaien. Die lijkt dan ingelost. Ik zie niets anders voor me dan een browser en daarin doe ik alles. De grote, touchscreen-vriendelijke knoppen zijn niets anders dan links die verwijzen naar on- en offline applicaties die je gebruikt.

Een dergelijke toekomst werd al aan het eind van de twintigste eeuw door enkele visionairs voorspeld. Op allerhande apparaten – zoals PDA’s, thin clients, desktops en telefoons – zou je over dezelfde programma’s kunnen beschikken, zolang er maar een browser op staat.

Iets gooide aan het begin van de 21ste eeuw roet in het eten. Sommige browserbouwers hielden zich niet aan de afspraken en daarmee bleef het idee van de browser als omgeving nogal kreupel. Gelukkig ontstond er na een lange tijd van IE-dominantie een browseroorlog en lijken de verschillende bladerprogramma’s zich aardig te houden aan de standaarden. Tijd voor een feestje! Of toch niet?

Ondanks dat ook de browsers van de meeste smartphones er helemaal klaar voor lijken te zijn, houdt iets deze revolutie tegen. De merkafhankelijke Apps.
“Ik heb een telefoon/pad/phone/tab/slate/dinges* van/met Blackberry/iOS/Android-phone/Symbian^3/Windows Phone 7/Maemo-phone/OS?* en een market/app store/app world/winkeltje* en …”
Het wordt er in ieder geval niet handiger op. De kanalen zijn niet onderling benaderbaar en de programmaatjes niet of moeilijk uitwisselbaar. Daaraan gekoppeld driedubbele verdienmodellen, gepersonaliseerde advertenties en ontelbare andere verwijzingen en niemand ziet nog door de bomen het bos.

Alle apparaten waar het om gaat hebben browsers aan boord. De meesten kunnen ook het gros van de HTML5 specificaties aan en toch lopen de meeste applicatiebouwers daar met een grote boog omheen. Soms kun je zelfs betwijfelen of ze er überhaupt aan denken. Bij de verschillende peilingen die bijhouden waar mensen voor willen ontwikkelen staan over het algemeen alleen de verschillende platformen. Applicaties ontwikkelen voor de browser lijkt voor het gemak maar even vergeten te worden, al had men in 2009 nog goede hoop.

Op dit moment maak ik zelf binnen de browser gebruik van fotobewerkingssoftware, filmbewerkingssoftware, een tekstverwerker, spreadsheets, muziekspelers, email (oh ja…), kranten lezen, verschillende games, sociale media en een heleboel andere dingen. Voor al deze toepassingen waren losstaande programma’s nodig die je apart moest installeren. Misschien komt het door het gevoel wat men heeft: een applicatie installeren geeft een gevoel van bezit.

Maar ja, de muziek-CD heeft het al jaren geleden afgelegd tegen opslag op onduidelijke plekken waarbij het ‘hebben’ van muziek al lang niet meer fysiek is, slechts nog als idee in je hoofd. Hopelijk blazen al die app-stores elkaar gewoon op. Einde verhaal. Dan hoeven bijvooreeld kranten zich ook geen zorgen meer te maken over welk aandeel van de abonnementsprijs afgestaan moet worden aan de houders van al die verschillende winkeltjes. Want die winkeltjes zijn niet nodig. Al heel lang niet meer en toch stinken we er steeds weer in.

*doorhalen wat niet van toepassing is
Ik was er eigenlijk van overtuigd dat ik dit al eens op m'n Tweakblog gegooid had, maar blijkbaar toch niet.

Ook in het licht van wat ik gisteren schreef over de aangifte inkomstenbelasting op in dit geval Lubuntu en het drama daarbij, past in dit straatje: waarom kun je als ondernemer wel je BTW-aangifte doen via een webpagina en is dit niet mogelijk met de inkomstenbelasting? Het framework zou er dan toch al moeten zijn, zou je denken?

De onnozele eindgebruiker*

Door letatcest op zaterdag 22 september 2012 11:50 - Reacties (15)
Categorieën: computers, verbazingwekkend, Views: 5.508

"Ik heb een virus! Kun je me helpen?" waarbij het woord 'virus' door praktisch elk computerprobleem te vervangen is: een onleesbaar Word-document, een defect programma, een haperend besturingssysteem, een oninstalleerbare printer, een kapotte muis, een per ongeluk gedraaid beeldscherm of de ineens veranderde toetsenbordindeling.

Iedereen met meer dan gemiddelde computerervaring zal zich regelmatig met een van deze vragen geconfronteerd zien. Vervelend, maar begrijpelijk: voor de meeste mensen is de computer thuis vooral een internetstation geworden. Op de werkplek is vaak een helpdesk die op kan komen draven, dus meer kennis is misschien wel handig, maar niet van levensbelang.

Toch is er een groeiende groep die volledig afhankelijk is van de computer, maar die groep heeft geen helpdesk. Hun computer is hét instrument waarmee ze geld verdienen, alleen doen ze dit niet in een groot bedrijf. Ze zijn volledig afhankelijk van die uit de kluiten gewassen rekenmachine, alleen hebben ze geen idee hoe zelfs het meest basale probleem op te lossen of te voorkomen.

"Nee, het interesseert me écht níet, die stomme computers, écht níet! Dus,... wáárom zou ik er ook maar íets van moeten weten?" Verontwaardigd kijken ze me aan. Ze willen duidelijk de strijd aangaan waarom zij écht níet hoeven te weten hoe hun ding werkt. Ik heb toch het idee dat ik steekhoudende argumenten kan verzinnen waarom enige basiskennis handig, nee in hun geval zelfs onontbeerlijk is. Basiskennis is in dit geval echt niet veel meer dan op internet kunnen opzoeken hoe iets op te lossen, want daar staat het net vol mee. Ik vraag niet meer dan het kunnen verwisselen van een band met de reserveband van een auto. Echt niet meer.

Mensen die professioneel een instrument bespelen, kunnen dat instrument vaak prima deels uit elkaar halen en schoonmaken of een snaar verwisselen. Voor het grote, ingewikkelde werk zullen zij het ding naar een specialist brengen, maar het zou toch lastig zijn als een violist een snaar niet zelf kan vervangen. Dat zouden we allemaal belachelijk vinden, want het hoort toch bij je werk...

Maar nee, het interesseert me écht níet! Waarom ga je dan jaren naar school? Daar leerde je ook van alles wat je misschien niet interesseerde. Waarom moest je dan een rijbewijs halen? Dat gas intrappen kan ook zonder.

Als je een zwerver in een schoon huis zet, is de vraag hoe lang het huis er zo uit zal zien. Eigenlijk zijn de meeste computergebruikers een soort zwervers: ze kunnen de deur openmaken, maar de rest zal wel.

De nabije toekomst wordt wat dat betreft steeds maar onduidelijker door het steeds verder dichttimmeren van besturingssystemen en problemen zullen waarschijnlijk minder vaak voorkomen door het gebruik 'in de cloud'. Hoe meer besturingssystemen zich half of helemaal online zullen manifesteren, zoals Google Chrome, hoe minder fouten de gebruiker zou moeten kunnen maken. Aan de andere kant wordt het oplossen van een probleem ook steeds lastiger, stel nou dat om wat voor reden dan ook een flashdrive niet wil mounten...

*De strekking van deze post is vrij vergelijkbaar met de vorige. Echter, enkelen merkten op dat het daar eerder een rant betreft. Daar kon ik me wel in vinden. Bij deze.

De schaal van het universum

Door letatcest op maandag 19 maart 2012 14:04 - Reacties (12)
Categorieën: observaties, verbazingwekkend, wetenschap, Views: 7.036

Het ons omringende heelal is groot en dat kan nooit anders zijn dan een understatement. De andere kant op is alles weer heel klein. Wij dus ook. Maar dat mag de pret niet drukken om je af en toe even te verbazen over alles klein en groot.

Lang geleden, in 1977 om precies te zijn, bracht het echtpaar Eames een video uit met de titel 'Powers of Ten'. Nu hebben Cary en Michael Huang daar een moderne opvolger van gemaakt in Flash.

Helaas kan ik geen andere objecten dan video of audio hier embedden, vandaar hier de link naar de - ook altijd mooie - Nasa Astronomy Picture of the Day site:Zie bijvoorbeeld ook het 'formaat' van het spel Minecraft (groot) en andere fun facts

Het origineel mag natuurlijk niet ontbreken en gelukkig hebben de erven Eames in augustus 2010 besloten dat het blijven opsporen en blokkeren van het prachtige filmpje uit 1977 een ondoenlijke zaak is en postten ze het onder hun eigen naam op Youtube:

[YouTube: http://www.youtube.com/v/0fKBhvDjuy0]

* Ik heb de NASA-link gebruikt omdat ik er vanuit ga dat de NASA een langer leven beschoren is dan een persoonlijke website

Edit: lees de teksten bij de plaatjes in de animatie: hilarisch soms maar vooral heel goed voorzien van achtergrondinfo met extreem weinig woorden:


Edit 2: ik zag ooit een animatie die Robert Dijkgraaf gebruikte in een lezing die ik nooit terug heb kunnen vinden waarbij een 'camera' met enorme snelheid langs honderden galaxy's vliegt.. als iemand toevallig... graag!

TomTom, verzekeren en korting (of juist niet?)

Door letatcest op donderdag 9 februari 2012 16:13 - Reacties (7)
Categorie: verbazingwekkend, Views: 4.481

TomTom gaat in Groot Brittannië samenwerken met een verzekeringsmaatschappij Motaquote om zogenaamde 'Fair Pay' verzekeringen aan te kunnen bieden. Dit meldt de site PcPro.

Samen met TomTom's SatNav-technologie gaat de verzekeraar data van je rijgedrag verzamelen. Zo weet men bij de verzekeringsmaatschappij precies of je een nette rijder bent of graag af en toe een bochtje iets te nauw neemt.

Klinkt op zich niet heel erg raar natuurlijk, alleen is het zo flauw als nou net die éne keer dat je blijkbaar iets te hard door de bocht scheurt, je er een krasje bij een medeweggebruiker op de lak gemaakt hebt.

Nee, in eerste instantie zal dat wel niet zo zijn: 'Als u een nette rijder bent, dan zullen we u niet direct afreken op...' Alleen de vraag is natuurlijk hoe lang dat zal duren.

Eigenlijk is dit een mooi voorproefje wat verzekeringsmaatschappijen al heel lang ook voor onze gezondheid willen: alles weten over uw leefstijl. 'Het is voor uw eigen bestwil dat we weten of u ooit last van uw neus heeft gehad, dan... nee, we zullen er nooit misbruik van maken...'

Gelukkig geloven we de lobbyisten op hun mooie blauwe ogen.

Bij TomTom en de betreffende verzekeringsmaatschappij is het uiteraard in eerste instantie nog een opt-in verhaal. Alleen het schept het mogelijkheden, oneindig veel mogelijkheden voor werkgevers die hun werknemers zouden kunnen gaan verplichten om zo'n functie wél aan te hebben staan in de auto (niet dat ik er nou zoveel problemen mee zou hebben als net afgestudeerde, opgeschoten kiddo's in hun leasebakkies daardoor iets minder hard zouden gaan racen, maar toch).

Het web als 'OS'

Door letatcest op zondag 18 september 2011 21:46 - Reacties (10)
Categorieën: computers, technologie, treinschrijven, verbazingwekkend, Views: 4.878

Onlangs heb ik het plezier mogen hebben de Samsung Chrome Netbook te proberen. De verkoper in de winkel was sowieso enigszins verbaasd waarom ik dat ding wilde proberen, want er zat toch alleen maar een browser op en je kon er verder niks mee. Daar was ik het ten dele misschien mee eens, vooral omdat ik graag een diepgaande relatie opbouw met mijn computers en dat heeft dan weer iets te maken met een beetje geeky trekjes. Toch verwacht ik een verregaande interesse in zowel de hardwarematige als de softwarematige kant van computers bij een verkoper in een computerwinkel. Nee, hij gebruikte eigenlijk alleen maar Windows. De rest snapte hij niet. Dat deed ik tien jaar geleden inderdaad ook niet en dat een groot deel van de 'normale' wereld liever even de kat uit de boom kijkt bij het geweld wat er nu plaatsvindt tussen alle conglomeraten in de computerindustrie, dat kan ik me best voorstellen. Maar niet van een verkoper in een computerwinkel waar nota bene een ChromeOS netbook verkocht wordt, wat dus in mijn ogen betekent dat in ieder geval de inkoper interesse heeft in andere smaken dan Windows 7 of 8 met eventueel een appeltje voor de dorst.

Voordat ik stoer de command line interface in de winkel te voorschijn zou toveren, besefte ik me net op tijd dat dát nou juist niet de bedoeling is en die jongen dan per definitie zal gaan steigeren. Nee, dat moet subtieler. Wat wilde hij dan zo graag wat hij niet zou kunnen met dat apparaat? Photoshop. Oh, en Word en zo waren er nog wat van die programma's. Hmm. Nee, dat werkt inderdaad niet, maar wat werkt wel? En waar gebruik je het voor? Ik gaf het voorbeeld van een collega (freelance wereld, nooit geld, nooit tijd, altijd stress) met een computer waarbij het booten in XP al een minuut of 10 duurde en het starten van een willekeurig programma niet heel veel korter. Met lede ogen zag ik haar elke ochtend vechten met het ding en ze moest toch maar snel eens een ander apparaat gaan kopen. "Wat doe je ermee?" vroeg ik haar.
"Eh, tekstverwerken en email. Gmail eigenlijk." En dat is het, vroeg ik. Ja. Dat was alles.
"Dus nu wil je voor waarschijnlijk 500 euro een nieuwe computer kopen en daarnaast ga je dan ook een Office-licentie betalen?"
"Maar dat zit toch op de computer?"
"Nee, dat is een trial versie. Betalen moet later."
"Oh, maar ik ken wel iemand met een CD-tje..." Oh, je bent dus: een eigen bedrijf, verdient geld met je computer en gaat direct ali-illegali aan de slag? Oh ja.

Terug naar de jongen in de winkel. En Photoshop, koop je dat dan ook? Hij aarzelde even, nee natuurlijk niet. Anders kon ie wel een kopietje scoren via een studentenvriendje met een surfnet-account als het dan toch zo nodig legaal moet zijn. Oh ja. Maar Photoshop, je zit daar uren per dag achter, echt, je kunt zorgen dat je het hoofd van de ene persoon naadloos op de ander kunt zetten? Nee? Oh, om een fotootje af en toe een beetje wat kleur bij te stellen of er een tekstje in te zetten. Oh ja. Ja. Heb je wel eens gehoord van Internet, vroeg ik. Zeg maar, het Internet waar visionairs het in 1997 al over hadden? Dat internet waarbij bijna alles in de browser zou kunnen gebeuren. Server-side afhandeling van alles en een lichte client-side? Zeg maar in het pas sinds de iPhone ingeburgerde jargon 'web-apps'. Een van de eerste nog steeds bij iedereen bekende Aplication Service Providers was Hotmail (voordat Microsoft het kocht wel te verstaan). Volledig web-based emailen. Zo langzamerhand is ongeveer elk bij mij bekend programma wel in een light webversie uitgekomen. Overigens ook van Photoshop en het heet Photoshop Express...

Mijn freelance-collegaatje had eigenlijk als belangrijkste reden om Word te gebruiken dat ze dingen in wordformaat wil kunnen aanleveren bij klanten. Iet wat ook kan, met andere programma's. "Wat doe je verder met Word? Ingewikkelde koppelingen met excel-documenten, bijzondere opmaakprofielen, bibliografische koppelingen, automatische indexering, of...?"
"Ooooh nee, het moet gewoon in word-formaat kunnen zodat iemand er opmerkingen bij kan zetten en verder print ik naar PDF. Maar ja, mijn computer, hij wil niet meer met wifi's verbinden, weet niet hoe dat kan en hij is heel traag!" Okok, hand over het hart, laat eens zien? Active desktop gecrasht. "Oh ja, dat heeft ie altijd."
"En ook dat er een script niet werkt op de pagina?"
"Ja, dat klik ik altijd weg, het is er sinds mijn huisgenoot hem op de tv heeft aangesloten gehad een keer." Hup, even checken hoe het staat met de defragmentatie. Vrijwel nihil. Dat valt dan weer mee. En nog 55 GB vrij van de 60. Netjes hoor... Ik kon het niet laten: "Zeg, ik heb een voorstel. Als je ergens even een half uurtje niets te doen hebt, laat mij dan even, dan internet je maar raak op mijn netbookje."
"Wat ga je doen dan?"
"Niks, rustig maar! Windows blijft er gewoon op staan. Maar, gewoon even een kleine toevoeging. Snel en alles." Zo gezegd zo gedaan, USB stickje erin en booten maar. 25 minuten later een werkend JoliOS (in idee vergelijkbaar met ChromeOS, gebruikt een HTML5 interface, alleen heb je nog wel een x aantal native apps die je kunt installeren ipv alleen maar online apps).

Natuurlijk zijn er dingen die nog niet in een soort van thin-client variant werken, maar tja, ik ga ook geen video editten op mijn netbook met minischerm. Dan wil ik full HD triple resolution whatever displays voor mijn neus hebben staan. Nou ja, precies dus dat. Als ik dan een 'video' wil 'editen' doe ik dat met een online editor, zoals die bij Youtube zit. Hoef ik ook niks te kunnen. De jongen in de winkel keek wat verbaasd naar alle apps die in de chrome appstore zitten. De apps werken (nog?) niet in andere HTML5 browsers, maar dat zal een kwestie van tijd zijn denk ik. Google kan zich niet die arrogantie van een browserafhankelijke markt laten bestaan, zeker niet zolang de halve wereld niet zelf kan bepalen wat ie installeert op zijn werkplek. Maar voordat het zover is, is ChromeOS een leuke speeltuin toch? Ok, ik moest wel aan hem toegeven dat ik er erg van zou balen als ik bepaalde dingen niet zou kunnen installeren. De music player vind ik bijvoorbeel niet echt heel praktisch. Dan gebruik ik in sommige gevallen liever het archaïsche VideoLAN of de offline functie in Spotify (tja, Google wil natuurlijk liever dat je hun muziekcollectie aanspreekt) en dan zul je stiekem de commandline in moeten duiken, maar dat is eigenlijk niet nodig. Helaas kon ik niet veel langer spelen met het netbookje. Zo heb ik niet zelf kunnen testen hoe Google Docs offline werkt op de voor Google Apps geoptimaliseerde ChromeOS-books, maar mijn persoonlijke ervaring is tot nu toe niet zo positief en typ ik dit toch in Gedit (een 'gewone' tekstverwerker opstarten, duurt lang) in de overvolle trein heel joli op JoliOS.


Interessant (mogelijk wel een TL;DR): http://www.paulgraham.com/road.html

edit: sorry voor de paar mensen die het stuk al lazen met de inspirerende titel 'Zonder Titel'. Die overigens misschien beter de lading had gedekt, maar dat geheel terzijde.
edit 2: even wat meer leestekens toegevoegd...