Mini Maker Faire (2)

Door letatcest op zaterdag 20 oktober 2012 19:04 - Reacties (6)
Categorieën: computers, klimaat, observaties, technologie, treinschrijven, wetenschap, Views: 3.671

Nu is het de Maker Faire in Groningen die het landelijke nieuws haalt. Ruim een eeuw eerder kon je verschillende interessante lokale projecten vinden in de provincie met diezelfde naam die het grootste gedeelte van het land nog moest ontberen, namelijk projecten die later bekend zouden worden onder nutsvoorzieningen. Zoals Uithuizen met een gasbedrijf in 1905, Middelstum met z'n eigen elektriciteitscentrale in 1910 en iets eerder Groningen stad met een eigen waterleidingbedrijf in 1881. Ja, die provincie was er als de kippen bij.

Herhaalt die geschiedenis zich nu? Is het kleinschalige enthousiasme en vooral ook doorzettingsvermogen, een voorbode voor wat komen gaat? Dat zou toch prettig zijn. Een wereld waar we lokaal mens zijn met toch een wereldwijde markt, alleen dan een markt van ideeën en niet zozeer een markt van fysieke objecten, want die maak je thuis. Of anders ergens in de buurt. En als het niet in de buurt kan, dan moet het wel heel raar lopen wil dat écht niet kunnen. En als het kan, maar het is er nog niet, dan regel je het toch zelf? Of met iemand. En die kan dan weer aan de andere kant van de wereld wonen.

Zover is het nog niet. Nog lang niet? Dat is twijfelachtig. Maar terug naar Groningen en de eerste officiële Mini Maker Faire op het Europese vaste land.

Impressie
Veel blanke mannen en in iets minder grote hoeveelheden de dito vrouw. Praktische schoenen - werkschoenen. Broek-met-van-die-zakken-aan-de-zijkant. Daarnaast allerlei pluimage, veel kinderen die zich vergapen aan grappen die uit te halen zijn met... alles eigenlijk.

Materiaal van de toekomst: hout, voor de bulk. Verder elektronica om de boel slimmer te maken en kunststoffen van 'bioplastic'. Handig, want afbreekbaar. Verder ook vast wat niet-afbreekbare kunststoffen, maar een kniesoor die daar nu al over gaat zeuren.

Verwerkingsmethoden: van al eeuwen bekend tot vrij nieuw. Hamer, spijker, schoef en boor. Ze zijn er allemaal nog. Daarnaast nu dus de 3D-printer in allerlei vormen en met vele verschillende printmogelijkheden. En is de 3D-printer er voor het kleine, fijne werk, voor radertjes en ander klein spul, de dingen zelf zitten vaak in een omkisting van hout. En dat hout, dat ziet er heel erg strak uit. Zo strak doet mijn figuurzaag van de timmerclub dat niet!

Laser-snijden
Het antwoord op de vraag hoe te zagen dezer dagen is vrij simpel en komt uit de metaalindustrie: de laser cutter. Met laser cutting is vrijwel elke twee-dimensionale vorm uit een plaat hout te krijgen. En nu de nieuwigheid er nog niet vanaf is, is ook de donkere verkleuring van het verbrande hout langs de randen nog een optisch mooi gegeven, al zal die verkleuring snel de weg van de afgeronde 'web 1.0' randjes van oud photoshop-werk volgen.

Allemaal inspirerende zaken, waarbij ik toch niet echt een bevredigend antwoord heb gekregen op de vraag waarom men zo graag met de open-source gedachte te koop loopt en die gedachte ook aan iedereen uitlegt, terwijl er bijna geen andere OS-en dan Windows of OSX te bewonderen waren. Ok, in een klein hoekje in het Pomphuis was ruimte voor verschillende Linux-desktops waarachter verscheidene pubers kunsten vertoonden met zo snel mogelijk dingen op de command line typen. En kom nou niet met het argument dat de command line nog zo hard nodig is bij populaire distro's. Wel Blender, Inkscape en Gimp gebruiken, maar dat toch op een Win-compu.

Voor mij waren de 'Talks' het interessantst, al heb ik ze niet allemaal gevolgd. Binnen de opzet van het festival hadden die misschien een betere plek mogen krijgen, vooral ook omdat de ruimte vlak naast de grote, lawaaiige werkplaats lag. Aan de andere kant was het wel heel toegankelijk op deze manier: het was niet zo'n zaaltje waar je eigenlijk niet naar binnen durfde.

Ergens in de wandelgangen pikte ik nog op dat mensen het jammer vonden dat het niet meer in 'het westen' plaatsvond. Tja, als ik me dan een voorstelling maak van hoe het nou zou zijn als dit op het Westergasterrein zou plaatsvinden. Direct gekaapt door de bakfietsmaffia, de 'biologische, ik ben zo gezellig'-koks, de 'experience' zou leidend zijn, niet het echte verhaal. De 'talks' zouden ook op een hoog plan getild worden; TED moet het zijn! De mensen zouden ook rondlopen op UGGS (of wat er nu hip is).

Ik denk dat het pas doordringt in Amsterdam als het híp is. Dus wie loopt er nou eigenlijk achter?

Woordsamenstellingen of samengestelde woorden

Door letatcest op dinsdag 11 oktober 2011 16:44 - Reacties (51)
Categorieën: observaties, treinschrijven, Views: 12.288

Maar geen woord samenstellingen. Want dan mogen we het woord "samenstellingen" niet gebruiken. Nodeloos ingewikkeld wordt het. Alleen blijkbaar schrijft men in het Nederlands steeds vaker samengestelde woorden los in plaats van aan elkaar.

Veel mensen schrijven het probleem toe aan het veelvuldig lezen van en het gebruik van de Engelse taal op Internet. In het Engels wordt vrijwel geen enkele samenstelling aan elkaar geschreven. De woordcombinaties zijn gewoon anders, als in word combinations. Verwarrend, maar als je in het Nederlands zou zeggen, luister naar deze woord combinaties, tja.. dan zou 'deze' 'dit' moeten zijn en 'combinaties' graag tussen aanhalingstekens.

Een andere, misschien zelfs wel veel belangrijkere oorzaak, is de autocorrectie op veel telefoons en dergelijke apparaten. 'Mijn' T9 kent vrijwel geen combinaties in het Nederlands (zomerjas - klinkt toch vrij normaal - kent ie niet en zo nog duizenden voorbeelden). Als ik op de Galaxy Tab 'Swype' gebruik, tja, het werkt heel erg vertragend om een iets langer samengesteld woord aan het apparaat te leren. Dus dan zou het worden [swype]zomer[swype]jas maar er wordt dan door Swype in een spatie voorzien. En zo zal de lezer denken: die kerel snapt er niks van. Een ander zal denken: hey, is het zomer jas? grappig, dat wist ik niet.

Voor je het weet werkt de truc de meeste hits bij Google te gebruiken om te zien welk woord goed geschreven is, niet meer. Bij zomerjas en zomer jas werkt het sowieso niet (373.000 tegen ruim 2,3 miljoen hits). Waarom dat is, zal wel duidelijk zijn.

Gelukkig is er: SOS

Het web als 'OS'

Door letatcest op zondag 18 september 2011 21:46 - Reacties (10)
Categorieën: computers, technologie, treinschrijven, verbazingwekkend, Views: 4.878

Onlangs heb ik het plezier mogen hebben de Samsung Chrome Netbook te proberen. De verkoper in de winkel was sowieso enigszins verbaasd waarom ik dat ding wilde proberen, want er zat toch alleen maar een browser op en je kon er verder niks mee. Daar was ik het ten dele misschien mee eens, vooral omdat ik graag een diepgaande relatie opbouw met mijn computers en dat heeft dan weer iets te maken met een beetje geeky trekjes. Toch verwacht ik een verregaande interesse in zowel de hardwarematige als de softwarematige kant van computers bij een verkoper in een computerwinkel. Nee, hij gebruikte eigenlijk alleen maar Windows. De rest snapte hij niet. Dat deed ik tien jaar geleden inderdaad ook niet en dat een groot deel van de 'normale' wereld liever even de kat uit de boom kijkt bij het geweld wat er nu plaatsvindt tussen alle conglomeraten in de computerindustrie, dat kan ik me best voorstellen. Maar niet van een verkoper in een computerwinkel waar nota bene een ChromeOS netbook verkocht wordt, wat dus in mijn ogen betekent dat in ieder geval de inkoper interesse heeft in andere smaken dan Windows 7 of 8 met eventueel een appeltje voor de dorst.

Voordat ik stoer de command line interface in de winkel te voorschijn zou toveren, besefte ik me net op tijd dat dát nou juist niet de bedoeling is en die jongen dan per definitie zal gaan steigeren. Nee, dat moet subtieler. Wat wilde hij dan zo graag wat hij niet zou kunnen met dat apparaat? Photoshop. Oh, en Word en zo waren er nog wat van die programma's. Hmm. Nee, dat werkt inderdaad niet, maar wat werkt wel? En waar gebruik je het voor? Ik gaf het voorbeeld van een collega (freelance wereld, nooit geld, nooit tijd, altijd stress) met een computer waarbij het booten in XP al een minuut of 10 duurde en het starten van een willekeurig programma niet heel veel korter. Met lede ogen zag ik haar elke ochtend vechten met het ding en ze moest toch maar snel eens een ander apparaat gaan kopen. "Wat doe je ermee?" vroeg ik haar.
"Eh, tekstverwerken en email. Gmail eigenlijk." En dat is het, vroeg ik. Ja. Dat was alles.
"Dus nu wil je voor waarschijnlijk 500 euro een nieuwe computer kopen en daarnaast ga je dan ook een Office-licentie betalen?"
"Maar dat zit toch op de computer?"
"Nee, dat is een trial versie. Betalen moet later."
"Oh, maar ik ken wel iemand met een CD-tje..." Oh, je bent dus: een eigen bedrijf, verdient geld met je computer en gaat direct ali-illegali aan de slag? Oh ja.

Terug naar de jongen in de winkel. En Photoshop, koop je dat dan ook? Hij aarzelde even, nee natuurlijk niet. Anders kon ie wel een kopietje scoren via een studentenvriendje met een surfnet-account als het dan toch zo nodig legaal moet zijn. Oh ja. Maar Photoshop, je zit daar uren per dag achter, echt, je kunt zorgen dat je het hoofd van de ene persoon naadloos op de ander kunt zetten? Nee? Oh, om een fotootje af en toe een beetje wat kleur bij te stellen of er een tekstje in te zetten. Oh ja. Ja. Heb je wel eens gehoord van Internet, vroeg ik. Zeg maar, het Internet waar visionairs het in 1997 al over hadden? Dat internet waarbij bijna alles in de browser zou kunnen gebeuren. Server-side afhandeling van alles en een lichte client-side? Zeg maar in het pas sinds de iPhone ingeburgerde jargon 'web-apps'. Een van de eerste nog steeds bij iedereen bekende Aplication Service Providers was Hotmail (voordat Microsoft het kocht wel te verstaan). Volledig web-based emailen. Zo langzamerhand is ongeveer elk bij mij bekend programma wel in een light webversie uitgekomen. Overigens ook van Photoshop en het heet Photoshop Express...

Mijn freelance-collegaatje had eigenlijk als belangrijkste reden om Word te gebruiken dat ze dingen in wordformaat wil kunnen aanleveren bij klanten. Iet wat ook kan, met andere programma's. "Wat doe je verder met Word? Ingewikkelde koppelingen met excel-documenten, bijzondere opmaakprofielen, bibliografische koppelingen, automatische indexering, of...?"
"Ooooh nee, het moet gewoon in word-formaat kunnen zodat iemand er opmerkingen bij kan zetten en verder print ik naar PDF. Maar ja, mijn computer, hij wil niet meer met wifi's verbinden, weet niet hoe dat kan en hij is heel traag!" Okok, hand over het hart, laat eens zien? Active desktop gecrasht. "Oh ja, dat heeft ie altijd."
"En ook dat er een script niet werkt op de pagina?"
"Ja, dat klik ik altijd weg, het is er sinds mijn huisgenoot hem op de tv heeft aangesloten gehad een keer." Hup, even checken hoe het staat met de defragmentatie. Vrijwel nihil. Dat valt dan weer mee. En nog 55 GB vrij van de 60. Netjes hoor... Ik kon het niet laten: "Zeg, ik heb een voorstel. Als je ergens even een half uurtje niets te doen hebt, laat mij dan even, dan internet je maar raak op mijn netbookje."
"Wat ga je doen dan?"
"Niks, rustig maar! Windows blijft er gewoon op staan. Maar, gewoon even een kleine toevoeging. Snel en alles." Zo gezegd zo gedaan, USB stickje erin en booten maar. 25 minuten later een werkend JoliOS (in idee vergelijkbaar met ChromeOS, gebruikt een HTML5 interface, alleen heb je nog wel een x aantal native apps die je kunt installeren ipv alleen maar online apps).

Natuurlijk zijn er dingen die nog niet in een soort van thin-client variant werken, maar tja, ik ga ook geen video editten op mijn netbook met minischerm. Dan wil ik full HD triple resolution whatever displays voor mijn neus hebben staan. Nou ja, precies dus dat. Als ik dan een 'video' wil 'editen' doe ik dat met een online editor, zoals die bij Youtube zit. Hoef ik ook niks te kunnen. De jongen in de winkel keek wat verbaasd naar alle apps die in de chrome appstore zitten. De apps werken (nog?) niet in andere HTML5 browsers, maar dat zal een kwestie van tijd zijn denk ik. Google kan zich niet die arrogantie van een browserafhankelijke markt laten bestaan, zeker niet zolang de halve wereld niet zelf kan bepalen wat ie installeert op zijn werkplek. Maar voordat het zover is, is ChromeOS een leuke speeltuin toch? Ok, ik moest wel aan hem toegeven dat ik er erg van zou balen als ik bepaalde dingen niet zou kunnen installeren. De music player vind ik bijvoorbeel niet echt heel praktisch. Dan gebruik ik in sommige gevallen liever het archaïsche VideoLAN of de offline functie in Spotify (tja, Google wil natuurlijk liever dat je hun muziekcollectie aanspreekt) en dan zul je stiekem de commandline in moeten duiken, maar dat is eigenlijk niet nodig. Helaas kon ik niet veel langer spelen met het netbookje. Zo heb ik niet zelf kunnen testen hoe Google Docs offline werkt op de voor Google Apps geoptimaliseerde ChromeOS-books, maar mijn persoonlijke ervaring is tot nu toe niet zo positief en typ ik dit toch in Gedit (een 'gewone' tekstverwerker opstarten, duurt lang) in de overvolle trein heel joli op JoliOS.


Interessant (mogelijk wel een TL;DR): http://www.paulgraham.com/road.html

edit: sorry voor de paar mensen die het stuk al lazen met de inspirerende titel 'Zonder Titel'. Die overigens misschien beter de lading had gedekt, maar dat geheel terzijde.
edit 2: even wat meer leestekens toegevoegd...

hi.nl je nieuwe Best Friend Forever in de dataminnende wereld?

Door letatcest op donderdag 8 september 2011 09:41 - Reacties (5)
Categorieën: observaties, treinschrijven, Views: 6.349

Gistermiddag wilde ik toevallig inloggen op hi.nl. Even zien hoe mijn tegoeden ervoor stonden. Men heeft een stevige make over gedaan op de site en dat leverde hier en daar nog wat schoonheidsfoutjes op. Al surfend over de site kwam ik bij mijn telefoonboek. Een deel van de site waar je de contacten uit je telefoon naartoe kunt uploaden om ze zodoende niet meer kwijt te raken als je telefoon om wat voor reden dan ook echt niet meer aan wil, je telefoon er gewoon niet meer is of als je het apparaat met enige regelmaat voorziet van een update. Ideaal, minuten later zijn je contacten weer bijgewerkt. Ik heb inderdaad geen Android telefoon of iets anders slims met automatische cloud-synchronisatie, alhoewel.. die Galaxy Tab welke naast me ligt...

In tegenstelling tot de meesten, neem ik tegenwoordig even de tijd om de voorwaarden door te nemen. Vaak denk ik: ja, #$#, maar het is niet anders, ik geef wel akkoord. Datzelfde heb ik bij Google Inc. ook ooit gedaan en Facebook doet er niet voor onder. De voorwaarden van de twee laatst genoemden heb ik al lang niet meer doorgespit, maar de hi-site mocht toch op speciale belangstelling rekenen. Mijn interesse werd extra aangewakkerd door het derde punt van boven waar dikgedrukt ergens midden in een zin sociale netwerken staat. Interessant, wil hi.nl ook een graantje meepikken van de link Android/Gmail en Facebook om inzicht in je gebruik te krijgen? Is dat iets waar zij geen 'recht' op zouden hebben? Gelukkig heb ik het 'recht' om de voorwaarden niet te accepteren en gelukkig werkt het door mij zo belangrijk gevonden deel dan nog, althans, zo lijkt het. Of de muur die de voorwaarden opwerpen tussen het interactieve deel en het 'normale' telefoonnummersbestand heel goed werkt, weet ik niet, het voelt een beetje als een slap gipswandje.

Waarom zou ik dergelijke voorwaarden niet willen accepteren? Omdat ik het oninteressant vind om te weten of ik de grootste sms-er in de provincie ben? Omdat het internetadres http://vriendendienst.www.hi.nl is? (alleen zichtbaar na inloggen) Omdat ik niet wil weten hoevaak ik sms met Alex, Wouter of Anna? Nee, dat alles is het niet. Dat soort stats zijn we wel gewend aan geraakt de afgelopen jaren. Het komt door de volgende bepaling uit de verder ook interessante EULA:
13. Door gebruik van de Hi Vriendendienst geef je ons toestemming om jouw verkeers- gegevens te gebruiken om jouw communicatiegedrag te kunnen bepalen en te kunnen belonen met badges.
Hier geef je toestemming om iets te delen waarvan ik denk dat zolang de gemiddelde telefoonmaatschappij nog onderscheid maakt in data (bellen, sms, etc.), deze maatschappijen nu niet ineens je telefoonnummer, je belgedrag en sms-gedrag mogen gaan koppelen aan je sociale activiteiten op internet. Er staat nergens expliciet wat voor verkeersgegevens men bedoelt. Ondanks dat je met een Android-telefoon met de verplichte Google-koppeling natuurlijk een belachelijke hoeveelheid informatie aan Google geeft waaraan óok telefoonnummers gekoppeld zijn, heeft Google (nog niet) de mogelijkheid de inhoud te volgen van je belverkeer (vermoed ik) en voor zover ik weet staan niet via Google verstuurde sms-jes nog los van de Google-berichtenservice.

Terwijl Deep Packet Inspection gewoon doorgaat, beldataverkeer een andere status heeft dan internetdataverkeer, de maatschappijen ons een figuurlijke heroïnespuit gratis gegeven hebben met het gebruik van unlimited internet (met een FUP weliswaar), schuift heel langzaam maar zeker het acceptabele steeds een klein beetje op naar dingen die nu nog onacceptabel zijn.

Alternatieven:
- one.ubuntu.com helaas, werkt niet meer, misschien in de toekomst weer
- Iets anders, namelijk:....
- maandelijks via wat voor ingewikkelde oplossing een comma seperated values lijst genereren en die ergens opslaan

NS Kortingskaarten - Dag Voordeelurenabonnement

Door letatcest op donderdag 25 augustus 2011 12:37 - Reacties (18)
Categorieën: treinschrijven, verbazingwekkend, Views: 11.068

De Nederlandse Spoorwegen werkte zonder veel ruchtbaarheid aan nieuwe kortingskaarten. En ondanks dat daar enkele interessante oplossingen bij zaten, was er ook kritiek. Die kritiek kwam van verschillende organisaties uit het LOCOV1. De oude abonnementen en kortingskaarten waren te simpel volgens de NS en men bedacht zich dat het handig zou zijn om zes verschillende opties te introduceren. Ondanks dat men zich kan gaan afvragen of het praktisch is mensen zoveel verschillende keuzes met deels overlappende voor- of nadelen te geven, leek het in ieder geval een handreiking naar de reiziger, die door de verschillende belangenorganisaties positief werd ontvangen.

Het heikel punt bij de nieuwe abonnementsvormen is het voortbestaan van of - zoals nu blijkt - het afschaffen van het Voordeelurenabonnement (VDU) in de oude vertrouwde vorm. Het VDU gaf recht op korting tussen 9:00 uur 's ochtends en 6:30 de volgende ochtend. De reiziger kon 2,5 uur per dag niet genieten van de 40% korting. Erg haalbaar en goed planbaar voor de regelmatige reiziger: soms had je 'pech' en moest je echt voor negen uur weg, maar de rest van de dag kon je makkelijk plannen.

Het VDU is nu weg. Er is een ander type voor in de plaats gekomen voor 50 euro per jaar: 40% korting in de daluren, dat betekent: tussen 6:30 en 9:00 uur én tussen 16:00 en 18:30 geen korting. Er is wel een abonnementsvorm (Altijd Voordeel) waarbij men een korting van 20% geniet in de spitsuren en daarbuiten 40%, maar dit abonnement kost 25 euro per maand. Het 'oude' abonnement was 60 euro per jaar en lijkt nog het meest op het Dal Voordeel. Klinkt verwarrend lijkt me.

Het advies uit de brief van het LOCOV is af te zien van het introduceren van een avondspitsbeperking bij de directe opvolger van het VDU-abonnement omdat de VDU-formule zo succesvol is, mede door zijn eenvoud. Als men dit advies niet wil overnemen, wil men in ieder geval meer evenwicht in de prijsverhoudingen zien dan die het geval waren tijdens het schrijven van de betreffende brief. Naar nu blijkt is aan geen van beide adviezen gehoor gegeven.

Het invoeren van de 'avondspits' is iets waardoor mensen ineens moeten gaan rekenen met een 'Dal Voordeel' abonnement. Als voorbeeld neem ik de regelmatige reiziger die reist wanneer hij dat wil. Niet de trajectreiziger (die heeft waarschijnlijk toch al een trajectkaart), niet de 65-plusser, niet de student, niet een kind, niet een van die makkelijk indeelbare groepen, nee, gewoon een reiziger, een nomade tussen steden. Dat type wat al sinds het inleveren van zijn OV-studentenkaart een VDU heeft. Dat type, wat nooit de trein uit gegaan is omdat hij een leasebak onder zijn kont kreeg. Het enige waar deze reiziger rekening mee hoefde te houden met het oude VDU abonnement is de ochtend, wil hij vroeg reizen, dan is het duidelijk. Maar deze reiziger kan besluiten een trein om 15:06 's middags te nemen of om 18:18 of om 22:28 of om 10:12. Deze reiziger gebruikt waarschijnlijk ook een OV-fiets en alles wat er verder mee te maken heeft. Ze schikken zich makkelijk naar drukte, rust, vertraging of ander ongemak. Die reiziger wordt ineens een avondspits in de maag gesplitst.

De avondspits bestaat. Op de weg vooral. Maar ook bij uitval van een trein. Aan de andere kant is het arrogant om te denken dat de avondspits over heel het land zo vol is als bijvoorbeeld tussen Utrecht en Amsterdam. Als je om 17:46 in de rechtstreekse trein naar Den Haag stapt in Groningen, dan ben je verzekerd van een zitplaats. Het is zelfs niet heel erg vol. 2 uur en 36 minuten later sta je dan om acht voor half negen midden in Den Haag op het Centraal Station. In die tijd betaal je de volle mep van 23,40 terwijl als je om 15:46 vertrekt en je het grootste gedeelte van de tijd tijdens die mooi bedachte avondspits in de trein gaat zitten, ben je om 18:22 in Den Haag terwijl je slechts 14,40 lichter bent met je 40% korting. Nu had je ook kunnen kiezen die kaart die 25 euro per maand kost te nemen, zodat je 20% korting kreeg en voor 18,80... Aan de andere kant, was het misschien voordeliger geweest om een Weekend Vrij abonnement te nemen?

Het hiermee bezig zijn, is zo onbevredigend dat het voor de meeste mensen al snel het verkeerde keelgat in zal schieten. Het eerste advies van het LOCOV "Zie af van het introduceren van een avondspitsbeperking bij de directe opvolger van het VDU-abonnement. De VDU-formule is - mede door zijn eenvoud - dusdanig succesvol, dat de NS hier niet aan zou moeten willen tornen." zou toch echt ter harte genomen moeten zijn.

Helaas is dat laatste niet zo. Over een klein jaar moeten de kaarten geevalueerd worden door een aangenomen motie Van Gent. Ik kan geen koffiedik kijken, maar ik geloof niet dat er veel huidige VDU-houders over zullen stappen. Wel denk ik dat er nieuwe reizigers bijkomen met de andere abonnementen. Helaas lijkt de reiziger die de trein gebruiken als allerhande vervoermiddel er het meest bekaaid af te komen.3


1Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer: Ministerie van Verkeer en Waterstaat, NS, Prorail, ANWB, Consumentenbond, Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad Nederland, Fietsersbond, Landelijke Studentenvakbond, Ouderenorganisaties CSO en ROVER.
2http://www.rover.nl/downloads/Locovadvies_NS_portfolio.pdf
3Volgens de Abonnementenwijzer krijg ik het advies mijn huidige abonnement te behouden, tja.. dat had ik ook al kunnen bedenken of anders het Weekend Vrij abonnement, wat dus 40 euro per maand kost, terwijl mijn huidige abo 60 per jaar kost